De phytophthoradruk was extreem hoog de afgelopen tijd en heeft behoorlijk om zich heen geslagen. Nu ook de bladluizen weer toenemen, nemen de zorgen over de percelen voor de pootgoedtelers aardig toe. De telers wijken niet veel af in het moment van loofvernietiging vergeleken met andere jaren, hoewel ook dat een uitdaging kan zijn.
Al enkele weken worden aantastingen van phytophthora veelvuldig gevonden op de pootgoedplanten en inmiddels zijn diverse percelen aan de schimmelziekte ten prooi gevallen. Hoewel het de afgelopen week vooral droog is geweest, waren de bladnatperiodes nog erg lang door de dauwnatte nachten en omdat het kwik overdag slechts beperkt steeg. En zodra phytophthora een beetje rond sluimert, kan het bij elke infectiekans grondig toeslaan. Dat lijkt ook te zijn gebeurd, want sinds afgelopen weekeinde zijn de aantastingen weer behoorlijk toegenomen in de aardappelen. Adviseurs en telers geven aan dat de schimmel behoorlijk agressief is en, ondanks een strak spuitschema, zich toch in de bladeren en stengels weet te nestelen.
Beperkt meeliften consumptieprijs
Ondanks de late pootdata blijkt dat van een behoorlijk areaal pootaardappelen het loof al is vernietigd. Officiële data ontbreken, maar het lijkt erop dat al meer dan de helft van het loof onder handen is genomen. Het lagere knolaantal zorgde er samen met het groeizame weer voor dat pootaardappelen rap aan de maat kwamen. Volgens insiders laten telers het pootgoed slechts iets langer staan dan normaal en gaan aardappelen tot maat 60 ook het stempel pootgoed krijgen. Veel meeliften op de consumptieprijs lijken zij niet te doen. Het volume aardappelen wat extra beschikbaar komt voor consumptie, lijkt op het totale volume dan ook erg gering te zijn.
Bladluizendruk
Sommige rassen moeten nog wel even doorgroeien totdat ze aan de maat zijn. De phytophthoradruk en de weersverwachting brengt de pootgoedteler wel zorgen. De afgelopen periode is er veel primair virus geconstateerd in diverse percelen, maar was de bladluizendruk fors afgenomen door de neerslag en de gematigde temperaturen. Daardoor durfden telers met wat selectierondes de percelen nog wel even te laten staan tot iets aan de grove kant. Nu de luizendruk weer toeneemt door het warmere weer, ligt een snelle verspreiding van het mozaïekvirus op de loer. Voor bepaalde percelen moet dus een overweging worden gemaakt. Met de (onweers)buien die voor dit weekend staan gepland, zijn we voorlopig ook nog niet van phytophthora af.
Loofvernietiging verloopt stroef
Pootgoed op het juiste moment dood hebben is in sommige gevallen nog wel een uitdaging. Uit een ronde langs telers en adviseurs blijkt dat loofvernietiging via volvelds spuiten dit seizoen niet zo soepel verloopt. De afgelopen tijd was het vaak bewolkt en regenachtig en de huidige loofvernietigingsmiddelen als Quickdown en Spotlight hebben veel zonlicht nodig om goed hun werking te doen. Vergeet daarbij niet het bijzonder vitale gewas voor deze tijd van het jaar en je ziet dat de middelen slechts beperkt effectief zijn. Ondertussen groeien de aardappelen wel in rap tempo door. Zo is er nog veel groei mogelijk in een week tijd dat het gewas afsterft.