Pootgoedhandelshuis Agrico heeft vandaag (dinsdag 2 mei) de gemiddelde indicatieprijs voor pootgoed bekendgemaakt. De indicatieprijs ligt aanzienlijk hoger dan in 2021. Daarnaast zijn alle fritesrassen volledig uitverkocht.
De gemiddelde indicatieprijs voor oogst 2022 komt uit op €35,50 per 100 kilo. Daarmee ligt de indicatieprijs €4,50 hoger dan in 2021. De prijs is een gemiddelde van maat 28 opwaarts, alle geleverde rassen, klassen en maten.
Goede opbrengsten
Al voordat de oogst van start ging werd al duidelijk dat de opbrengsten goed zouden zijn. De gemiddelde opbrengst steeg zelfs met 4,4 ton tot 42,9 ton per hectare in 2022. Daarnaast waren de maten ook fijner vergeleken met 2021, waardoor er 55.000 ton aardappelen meer beschikbaar was in de pootgoedmaat. Volgens de coöperatie is het totale verkochte volume van de pool gestegen met 45.000 ton vergeleken met 2021. De rassen Arizona, Rudolph, Markies en Fontane zijn de grote stijgers wat betreft afzet.
Fritesrassen volledig uitverkocht
Agrico meldt dat het afgelopen jaar heeft geïnvesteerd in het beschikbaar hebben van pootgoed voor de vroege export. Daar is een grote stijging te zien in het volume naar deze markt. Daarnaast waren ook landen in Noord-Afrika goed aan de markt. De vraag naar fritesrassen was uitstekend, zo meldt de coöperatie. Al deze rassen waren volledig uitverkocht.
De situatie op de Europese tafelmarkt is minder positief. Telers in Europa zagen de kosten van de teelt stijgen, maar dat gold niet voor de prijzen. Zij namen minder aardappelen uit dit segment af. Dit effect is ook te zien in de poolprijs van deze rassen. Agrico heeft daarom besloten fors in te grijpen in de arealen van een aantal Europese tafelrassen en de productie af te schalen.
Resultaat
Algemeen directeur Jan van Hoogen is tevreden met hogere niveau van de uitbetalingsprijs vergeleken vorig jaar. "De markt is nationaal en internationaal het afgelopen seizoen aanzienlijk veranderd. We zijn tevreden dat Agrico hier goed op heeft kunnen inspelen met daardoor een goed resultaat."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10904024/agrico-verwacht-fors-hogere-prijs-voor-oogst-2022]Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022[/url]
Die hogere prijs is denk ik hard nodig om het pootgoedareaal in de benen te houden. Het zou jammer zijn als iets waar we goed in zijn, te veel zou inkrimpen t.g.v. Hogere consumptie prijzen. Voor de consuptieteelt is het toch van groot belang, dat er voldoende gezond pootgoed beschikbaar blijft.Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10904024/agrico-verwacht-fors-hogere-prijs-voor-oogst-2022]Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022[/url]
Ik ben geen teler pootgoed baron, heb alleen aan willen geven dat de pootgoed prijzen in de pas moeten blijven met de consumptie, om geen areaal te verspelen. Daar is de pootgoed teelt te belangrijk voor, zowel voor Nederland als de wereldwijde forse export hiervan. Trouwens die Steijer hoef je toch niet in 1 jaar af te schrijven?
Arie arme tak. schreef:dan komen we samen tot de conclusie dat er een 4 voor de uitbetalingsprijs had moeten staan ;)Ik ben geen teler pootgoed baron, heb alleen aan willen geven dat de pootgoed prijzen in de pas moeten blijven met de consumptie, om geen areaal te verspelen. Daar is de pootgoed teelt te belangrijk voor, zowel voor Nederland als de wereldwijde forse export hiervan. Trouwens die Steijer hoef je toch niet in 1 jaar af te schrijven?
een saldo van twaalf duizend euro is toch niet dekkend voor de risico's die je loop.