De grens naar Noord-Ierland gaat vanaf komende herfst open voor pootgoed uit Schotland. Dat maakte de minister van landbouw van het VK vorige week bekend. Voor grote opluchting zorgt het besluit echter niet. De grens naar de EU blijft gesloten en dat is toch waar de Schotse pootgoedtelers het voor de brexit van moesten hebben.
Schotland is goed voor circa 75% van het pootgoed dat uit het VK wordt geëxporteerd. In het seizoen 2020/21 werd pootgoed onder meer naar Noord-Ierland en achttien verschillende EU-landen uitgevoerd. Deze beide markten vielen door de brexit per januari 2021 weg. Dat er vanaf komend seizoen weer pootgoed naar Noord-Ierland mag is mooi, maar daar zijn de Schotse pootgoedtelers onvoldoende mee geholpen, stelt parlementariër voor de SNP (Schotse Nationale Partij) Richard Thomson. "Dit is een stap voorwaarts en ik ben blij dat uit eindelijk na veel lobbywerk er duidelijkheid is wanneer Schots pootgoed weer naar Noord-Ierland mag."
Onkunde en geklungel
Dat er weer pootgoed naar Noord-Ierland mag is volgens Thomson niet meer dan een eerste stap. "Schotse telers willen de export naar de EU weer hervatten voordat ze deze markten definitief kwijtraken", tekenen verschillende Engelse media op uit de mond van Thomson. "We weten bijvoorbeeld dat de Ierse regering €3 miljoen heeft vrijgemaakt om de eigen aardappelindustrie een duwtje in de goede richting te geven. Zij zagen in de brexit een kans voor de eigen sector en dat mag je ook verwachten van een landsbestuur dat zijn eigen agrarische sector serieus neemt." Dat Schotland de toegang heeft verloren tot de belangrijke Europese afzetmarkt is een bewijs van onkunde en geklungel van de conservatieve regering volgens de parlementariër.
Of en wat de Nederlandse pootgoedsector merkt van het wel of niet terugkeren van Schots pootgoed richting de EU is moeilijk in te schatten. Uit de NAO-cijfers blijkt wel dat sinds de brexit er fors minder pootgoed vanuit Nederland richting het VK gaat. Waar dat voor de brexit nog ruim 15.000 ton naar het VK ging - qua volume was het VK daarmee vergelijkbaar met Polen en Turkije - blijft de teller dit seizoen tot nu toe onder de 5.000 ton steken.