Aardappelverwerkers in Frankrijk hebben dit seizoen tot nu toe minder product verwerkt dan vorig jaar het geval was. Vooral in december viel de verwerking terug. Voor voldoende vrije aardappelen moeten de Franse fabrieken de grens over, maar ook daar valt het niet mee om voldoende grondstof los te peuteren.
De cijfers die de Franse verwerkersorganisatie GIPT publiceert tonen aan in het huidig verwerkingsseizoen tot 1 februari 776.000 ton aardappelen zijn verwerkt. Dat is 34% minder dan een seizoen eerder het geval was, toen nog ruim 800.000 ton aardappelen werd verwerkt. Dat was overigens wel een record. In december lag de verwerking 14% lager terwijl in januari ongeveer dezelfde hoeveelheid werd verwerkt.
Derde minder vrije aardappelen gekocht
Driekwart van de gebruikte aardappelen zijn op contract vastgelegd. Goed voor 585.000 ton, wat 4% minder is dan een seizoen eerder. Vooral in het volume vrije aardappelen is merkbaar dat de industrie grondstof tekort komt. Een derde minder is gekocht door de fabrieken, goed voor 57.000 ton.
Daarnaast is 134.000 ton aardappelen geïmporteerd, hoofdzakelijk uit België. Dit volume is een kwart meer dan vorig seizoen werd ingevoerd en het grootste volume sinds seizoen 2016/17.
Stabiel prijsniveau
De Franse RNM-notering laat al vier weken op rij dezelfde prijzen zien van €30 voor Fontane en andere rassen. Innovator wordt met €30,50 iets beter beloond. Het is opvallend te noemen dat de prijs zo stabiel is terwijl er duidelijk vraag naar aardappelen is. Waarschijnlijk komen er bij hogere prijzen niet meer aardappelen los, omdat ze er simpelweg niet zijn. Ook is het mogelijk dat zuinig wordt omgesprongen met het product omdat nog minimaal vier maanden verwerkt moet worden.
Het Frans consumptieaardappelareaal bleef met 154.200 hectare afgelopen jaar stabiel. Door een 7% kleinere hectare-opbrengst van 39,2 ton – de laagste in de EU-4 – kwam de uiteindelijke productie uit op 6 miljoen ton aardappelen, 12% minder dan in 2021 het geval was en 7,6% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Gezien de insteek van de contracten en de toegenomen verwerkingscapaciteit, vooral in België, is de kans groot dat het areaal dit jaar toeneemt.