De huidige situatie op de aardappelmarkt kan het best worden getypeerd zoals in de kop boven dit artikel: de aardappelmarkt wil wel maar gaat nog niet. Dat is de trend in de aardappelmarkt als het gaat om de weg naar boven. Die verloopt meestal tergend langzaam, vaak in tegenstelling tot wanneer de markt terugzakt.
Waarom zou je ook de markt naar een hoger prijsniveau tillen? De stromen liggen toch al grotendeels vast en met een hogere prijs kun je niet plotseling veel extra volume bijkopen. Sterker nog: door de prijs te verhogen wordt ook de afrekenprijs voor de meeleverkilo's hoger gezet. Het marktmechanisme is de laatste jaren verder geërodeerd, wat blijkt uit het feit hoeveel transacties door de markt lopen en de moeite die het kost om tot een onderbouwde notering te komen. Grote vraag is en zal wellicht blijven: hoe duid je een markt (hoog of laag) als er weinig van de markt over is?
Wat brengt de markt in beweging?
Voor het moment (eind week 2 2023) wil en kan de markt zeker naar een hoger prijsniveau, maar de impulsen ontbreken vooralsnog. De benodigde impulsen gaan zeker nog komen vanuit met name de Belgische 'hoek' waar de honger naar aardappelen nog altijd groot is. Minder produceren zou een oplossing zijn (friteslijn stilzetten), maar gezien de afzet en verkoopprijs van eindproduct lijkt dat niet aan de orde. De vraag is overigens wel of de afnemers van eindproduct niet de hakken in het zand gaan zetten, zeker nu er meer rust komt in bijvoorbeeld de energiemarkt; de fritesprijs kan dan ook terug naar een lager prijsniveau. Zeker een spannend vooruitzicht voor de verwerkers nu de contractprijzen voor telers een historische stap omhoog gaan maken voor oogstjaar 2023, je moet er natuurlijk nog wel je frites op kunnen doorberekenen.