In heel Europa draaien aardappelverwerkers op volle toeren. In Frankrijk is dat niet anders. De fritesproducenten hebben tot nu toe een recordhoeveelheid aardappelen verwerkt. Vanwege de lage beschikbaarheid aan aardappelen moeten Franse kopers elders in Europa op zoek naar voldoende grondstof.
Eind vorig jaar heeft de Franse aardappelverwerkersorganisatie GIPT de cijfers voor november bekendgemaakt. In het huidig verwerkingsseizoen was tot 1 december 574.000 ton aardappelen verwerkt. Daarvan is het overgrote deel afkomstig van contractaardappelen. Met 44.000 ton is het volume vrije aardappelen dit seizoen relatief klein. Toch ligt het vijfjarig gemiddelde 'slechts' 9% hoger.
43% meer geïmporteerd
Het geïmporteerde volume aardappelen, 113.000 ton, steekt er met kop en schouders bovenuit in de statistieken dit seizoen. Dat is maar liefst 43% meer dan vorig seizoen werd geïmporteerd en een kwart meer dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral in België en Nederland hebben de Franse verwerkers aardappelen gekocht; en een klein beetje in Duitsland.
Volgens de NEPG heeft Frankrijk afgelopen jaar 5,95 miljoen ton consumptieaardappelen gerooid. Dat is 8% minder dan het vijfjarig gemiddelde. De laagste opbrengst in 22 jaar tijd ondanks een licht stijgend areaal. Daartegenover staat dat de vraag naar frites en andere aardappelproducten uitstekend is.
Prijs houdt stand
Een logisch gevolg van minder aanbod en meer vraag is dat de (aardappel)prijs toeneemt. Die logica volgt de aardappelmarkt in Frankrijk nog niet. Voor Fontane wordt onveranderd €25 per 100 kilo genoteerd. Insiders melden dat verwerkers vooral de boer op zijn om Innovator en Markies vast te leggen. Daarbij is vooral een goede kwaliteit belangrijk, omdat die na het grillige groeiseizoen 2022 nog weleens te wensen overlaat. Telers worden soms verrast door afkeuring op basis van een slechte kwaliteit, zo meldt telersverband UNPT.
In november hebben de Franse fabrieken 120.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is 40.000 ton meer dan in 2021 het geval was en een record. Gezien de gezonde vraag op de wereldmarkt komt ook achter de laatste maand van 2022 een positief cijfer te staan.
Bal ligt bij importaardappelen
Willen de Franse verwerkers het huidig tempo vasthouden, dan moeten ze naarstig op zoek naar voldoende aardappelen om lijnen niet stil te laten vallen. Het is de vraag in hoeverre ze daarvoor nog bij hun 'eigen' telers aan kunnen kloppen. Over de grens in België valt eveneens weinig te halen, omdat het groeiseizoen daar niet veel beter was. Product uit Nederland en Duitsland kan dan als enige in de behoefte voorzien, maar die stromen kennen hun eigen logistieke uitdagingen. Getuige de importcijfers is het echter niet onmogelijk.
Tegelijkertijd zijn de Fransen niet de enigen die aardappelen kunnen gebruiken. Het zet de Europese fritesaardappelmarkt verder onder druk. Die druk is nu vooral waarneembaar op de aardappeltermijnmarkt, waar in de eerste week van het nieuwe jaar een stap omhoog is gedaan.