Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Antidumpingheffing Colombia blijkt onterecht

22 December 2022 - Niels van der Boom

Colombia heeft onterecht een antidumpingheffing ingesteld op frites uit Nederland, België en Duitsland. Dat oordeelt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na een jarenlang juridisch spel. Volgens de Europese Commissie gaat het om €20 miljoen aan exportwaarde waarover ten onrechte heffingen zijn betaald.

Eind 2017 startte de Colombiaanse branchevereniging voor de aardappelsector (Fedepapa) een onderzoek naar aardappelproducten afkomstig vanuit Nederland, België en Duitsland. Een jaar later werd een antidumpingheffing ingesteld op product afkomstig van de drie landen. Het gaat hoofdzakelijk om diepgevroren frites.

Marktbescherming
De Colombiaanse handelscommissie oordeelde destijds dat frites tegen te lage prijzen werden gedumpt in het land, waardoor de eigen productie werd benadeeld. Het gaat om een zogenaamde ad valorem-heffing, waarbij achteraf een heffing wordt opgelegd die afhankelijk is van de verkoopprijs. Bij de bekendmaking liet Romain Cools, toenmalig secretaris van Belgapom en FPVhouse, al weten het er niet bij te laten zitten en in beroep te gaan, wat ook gebeurde.

Gezamenlijk beroep
Het is voor het eerst drie EU-lidstaten gezamenlijk in beroep zijn gegaan bij de WTO. Het gaat om een zogenoemde Multi-party interim appeal arbitration arrangement (Mpai). Volgens cijfers van de Europese Commissie omvat de totale exportwaarde van aardappelproducten naar Colombia €20 miljoen vanuit de drie landen. De EC noemt ook dat het WTO-besluit een krachtig signaal is voor andere landen die denken hun markten af te kunnen schermen met antidumpingheffingen.

Vorig jaar werd bekend dat Nieuw-Zeeland onderzoek deed naar antidumping van Europese frites. Uiteindelijk was het oordeel negatief. Deze zomer stelde Zuid-Afrika voor de tweede keer een antidumpingheffing in tegen frites uit Nederland, België en Duitsland. Het zijn vrijwel altijd lokale fritesproducenten die de klok luiden over oneerlijke handelspraktijken, waarna een onderzoek wordt ingesteld.

Handel ongemoeid
Colombia moet per direct Europese frites weer toelaten tot het land, zonder een heffing. Wanneer dit niet tijdig wordt gedaan hangt de Zuid-Amerikanen tegenmaatregelen boven het hoofd. De export van frites naar het land heeft de afgelopen jaren weinig te lijden gehad van de heffingen. In mei van dit jaar bereikte de import van Europese frites een record van 9.346 ton, nadat de markt in 2021 en 2022 van de coronapandemie is hersteld. Wel nam de import de laatste maanden behoorlijk gas terug. België is de grootste leverancier van frites, gevolgd door Nederland.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden