Uitlopers en kiemen voorkomen bij het bewaren van aardappelen? Verleng de kiemrust met de tips van bewaarspecialist Henk Tebben van EQUANS Refrigeration.
Open luiken alleen bij geschikte buitenluchtcondities
"Kiemvrij aardappelen bewaren betekent dat je als teler de temperatuur en het vochtgehalte in de aardappelen te allen tijde kan sturen. In een luchtgekoelde bewaring is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in zachte winters heb je als teler koude lucht nodig om de temperatuur in de bewaarplaats te reguleren. Is de buitenluchttemperatuur hoger dan de producttemperatuur, dan heeft ventileren geen zin. De hogere buitenluchttemperatuur wakkert de activiteit in de aardappel aan, waardoor de kans op kiemen toeneemt. Daarom is het belangrijk om de luiken alleen tijdens het drogen te openen te openen als de buitenluchttemperatuur kouder is dan de producttemperatuur. Pas wel goed op: koelt de aardappel te ver af en volgt er een periode met warmer weer, dan kun je niet meer ventileren zonder ongewenste effecten op je product. Denk aan temperatuurschommelingen en activiteit door de zuurstofrijke lucht."
Koel mechanisch
"Eigenlijk vergooit koelen met buitenlucht de kans op een gecontroleerd droog- en bewaarproces. Zeker doordat de weersomstandigheden tegenwoordig dag op dag verschillen. Daarom zeggen we bij EQUANS: kies voor mechanisch koelen. Koelen is sowieso het meest effectieve middel om kiemvorming tegen te gaan, omdat het zorgt voor stabiele condities. En bovendien heb je hiermee geen buitenlucht meer nodig. De mechanische koeling biedt een constante temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarde die is afgestemd op de koelvraag van de aardappel. Die stabiele bewaarcondities zijn een vereiste om alle activiteit in de knol stil te zetten en de aardappel in comateuze toestand te brengen. Hierdoor treedt er tijdens de bewaring minder kiemvorming op."
Gebruik desnoods natuurlijke kiemremmers
"Dankzij meer controle in een mechanische bewaring kun je als teler elk aardappelras lang en kiemvrij bewaren. Ik spreek opdrachtgevers die in juli of augustus nog kwaliteitsproducten afleveren, zonder gebruik te maken van kiemremmers. Hoewel het niet per se nodig is met een mechanische bewaring, kunnen telers toch een beroep doen op natuurlijke kiemremmers. Doordat de bewaring geheel is gesloten is, er minder van nodig dan in een bewaring met buitenlucht. Voor telers die zo min mogelijk kiemremmers willen gebruiken in hun bewaring, is een mechanische bewaarinstallatie van EQUANS dus een uitkomst."
Meer weten? Ga naar aardappelbewaring.nl of neem contact op met bewaarspecialist Henk Tebben van EQUANS Refrigeration.