Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Duitse aardappelindustrie groeit maar nauwelijks

11 Oktober 2022 - Niels van der Boom

De Duitse aardappelverwerkende industrie als sector groeit, in tegenstelling tot in de Benelux, maar nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van de statistiekdienst Destatis. Wel worden meer aardappelen tot frites verwerkt, wat ten koste gaat van de zetmeelaardappelindustrie. Die hebben juist minder aardappelen gebruikt in seizoen 2021-2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelverwerkers in Duitsland hebben gedurende het afgelopen seizoen (dat loopt van augustus tot augustus) in totaal 3,78 miljoen ton aardappelen verwerkt. Hiervan werd 1,14 miljoen ton eindproduct geproduceerd. Met 494.000 ton zijn diepgevroren frites de grootste productgroep van de Duitse industrie. Op plek twee staan gekoelde aardappelproducten met 238.000 ton, op de voet gevolgd door aardappelmeel en granulaat met 234.000 ton.

Stabiele sector
Wat opvalt is dat slechts 7.000 ton meer aardappelen verwerkt werd ten opzichte van het seizoen ervoor, terwijl de industrie toch duidelijk beter draaide nadat corona minder of geen roet in het eten van de afzet gooide. De Duitse aardappelindustrie is een stabiele sector, dit in tegenstelling tot die in vooral België maar ook Nederland en Frankrijk. Toch is wel iets groei zichtbaar. Vergeleken met vijf jaar geleden is het verwerkte volume aardappelen met 120.000 ton toegenomen.

Een fritesvolume van bijna 500.000 ton ligt 6,2% boven het resultaat van voorgaand seizoen. Dat is het beste resultaat ooit. Na twee mindere seizoenen in 17-18 en 19-20, zit de fritesproductie duidelijk in de lift, corona of niet. Daarmee laat deze sector als enige een significante groei zien. Dit gaat vooral ten koste van de zetmeel- en vlokkenindustrie. Grofweg de helft van alle Duitse frites gaat de landsgrenzen over. Tegelijkertijd wordt ook weer de helft van de volledige fritesbehoefte geïmporteerd om in de eigen behoefte te voorzien van de Duitsers, die wel een frietje lusten. België en Nederland leveren bijna al het product hiervoor.

Uitdagingen voor droogindustrie
De droogindustrie die meel, vlokken, puree en meer produceert, heeft het niet makkelijk. De hoeveelheid eindproduct kromp met 3%. Naast sterke concurrentie van de frites zijn er ieder seizoen wel problemen met de aardappelteelt vanwege droogte. Zeker dit seizoen speelt dat een grote rol. Een andere uitdaging is de energiebehoefte en de daarmee gemoeide kosten momenteel. Nog meer dan bij frites is de droogindustrie zwaar energiebehoeftig. Gedurende de coronapandemie heeft de sector wel een opleving gekend omdat er meer afzet was voor 'convenience' producten waar aardappelmeel en granulaat in verwerkt zijn.

Een segment dat geprofiteerd heeft van de post-coronaperiode is het deel van de gekoelde aardappelproducten. Deze worden hoofdzakelijk in restaurants, bedrijfskantines en andere horecagelegenheden afgezet. Het volume ervan is licht toegenomen. De resterende segmenten aardappelsalade en chipsproductie zagen het volume in het afgelopen seizoen licht afnemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden