Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Ook Duitsland mist miljoen ton aardappelen dit jaar

27 September 2022 - Niels van der Boom - 5 reacties

De aardappeloogst in Duitsland valt ruim een miljoen ton lager uit ten opzichte van een jaar geleden. Dat becijferen het Bondsministerie voor de landbouw (BMEL) en statistiekdienst Destatis. Het areaal nam toe met 3%, maar toch resulteert dat in 9,2% minder aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) heeft de voorlopige oogstprognose voor alle aardappelen in Duitsland op 10,3 miljoen ton gezet. Dat is 1,041 miljoen ton minder dan een jaar geleden ofwel 9,2%. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde ligt de opbrengst 8% lager. Het aardappelareaal is dit jaar met 8.000 hectare tot 266.800 hectare toegenomen. Dat is een kleine 'redding' geweest voor de Duitse aardappelsector waardoor de totale oogstomvang boven het niveau van 2018 blijft. Toen werd 8,9 miljoen ton gerooid.

Er zijn regionaal grote verschillen in de aardappelopbrengst en die zijn ook van invloed op het totaalvolume. Zo is deelstaat Nedersaksen goed voor bijna de helft van de Duitse aardappelproductie. Met 5,2 miljoen ton ligt de opbrengst iets boven het niveau van vorig jaar. Dat heeft vooral met een grotere oppervlakte te maken. Er kwam 6.400 hectare bij. Toch is de gemiddelde opbrengst met 42,4 ton per hectare zeker niet slecht te noemen gezien het groeiseizoen. In 2021 kwam de opbrengst op 44,1 ton per hectare.

22% minder aardappelen in Beieren
In Beieren is dat een ander verhaal. Daar bleef het areaal nagenoeg stabiel en valt de opbrengst 368.000 ton lager uit (-22%). In Noordrijn-Westfalen is de opbrengst 10% lager met 190.000 ton minder aardappelen. Hier groeide het areaal wel met ruim 2.000 hectare.

De gemiddelde hectareopbrengst voor alle aardappelen bedraagt naar schatting 38,5 ton per hectare, waar dat vorig jaar nog 43,8 ton was. Dat heeft alles te maken met het extreme groeiseizoen dat de aardappelgewassen achter de rug hebben. Het betekent een daling van 12% met vorig jaar en 8% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde.

Fritesaardappelen
Helaas publiceert BMEL geen cijfers per segment maar worden tafel- frites- en zetmeelaardappelen op één hoop geschoven. Duidelijk is dat het areaal zetmeel- en tafelaardappelen in Duitsland dit seizoen is gekrompen, ten faveure van de fritesaardappelteelt. In Nedersaksen is dat nog het best zichtbaar. De totale opbrengst mag dan zijn gedaald, dit verlies kan voor fritesaardappelen niet linea recta worden doorvertaald.

Net als in andere Europese landen zijn ook in Duitsland zorgen over de aardappelkwaliteit. Door de droge omstandigheden zijn er problemen met hoge producttemperaturen en beschadigingen tijdens het rooien. Ook de hoge onderwatergewichten spelen een rol. Gelukkig verbetert de neerslag van afgelopen dagen wel de rooiomstandigheden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden