Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Boeren Australië niet mee in voorstel fritesfabriek

25 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Australische aardappeltelers hebben het tweede prijsaanbod van de fritesfabriek Simplot verworpen. Volgens de boeren is de contractprijsverhoging niet genoeg om de gestegen teeltkosten te compenseren, zo schrijft de Australische nieuwssite ABC News.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kostprijs voor de aardappelteelt ligt in Australië op circa 20.000 Australische dollars per hectare (€13.567 per hectare). De prijsverhoging van 105 Australische dollars per ton (€71,23 per ton) die Simplot heeft geboden is onvoldoende om die kosten te dekken. "Gewasbescherming, diesel, machinekosten, alles is duurder geworden", zegt Scott Rockliff, boer en loonwerker bij ABC News. "Onze telers kunnen niet voor de huidige aardappelprijs blijven telen. De meesten van ons willen zeker voor de komende 20 jaar aardappelen telen. Dan moeten we wel ons hoofd boven water kunnen houden, anders sterft de teelt een stille dood." Boeren zijn al bezig met alternatieven voor de aardappelteelt zoals bijvoorbeeld het houden van extra schapen, rundvee of de teelt van andere gewassen.

Hoge kostprijs
Met het verhogen van de aardappelprijs wordt een bakje frites enkele centen duurder ,zo stellen de boeren. Dat is voor de consument te overzien als je naar andere prijsstijgingen kijkt. Volgens agrarisch specialist David McKinna ligt dat genuanceerder. De meeste frites worden verkocht in fastfoodketens als McDonald's. Dergelijke bedrijven opereren wereldwijd en hebben een gestandaardiseerde prijs en kwaliteitsbeleid. "In 2011 hebben we onderzoek gedaan naar de kostprijs van aardappelen in Australië. Die ligt substantieel hoger dan in andere landen, zelfs hoger dan in Nieuw Zeeland", zegt McKinna bij ABC. De grote fastfoodketens zijn in verschillende landen actief en weten dan ook wat de prijzen daar zijn. "Als de prijs voor frites in een bepaalde regio te hoog wordt is het voor een bedrijf als McDonalds bedrijfseconomisch interessanter om de frites uit een ander land te importeren", zegt McKinna. Het aantal telers van fritesaardappelen in Australië is overigens beperkt. Simplot onderhandelt met ongeveer 140 telers. De grootste concurrent McCain voert gesprekken met circa 70 telers over een nieuwe prijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden