Het wereldwijde areaal aardappelen heeft de potentie om in de komende tien jaar te verdubbelen. Dat zei Qu Dongyu tijdens het World Potato Congress in Dublin, Ierland. Qu is directeur-generaal van de Food & Agriculture organisation (FAO) van de Verenigde Naties.
Tussen 30 mei en 2 juni werd in Dublin weer het World Potato Congress georganiseerd, nadat het eerder door de coronapandemie werd vertraagd. De directeur-generaal benadrukte de voedingswaarde van aardappelen die wereldwijd honger kunnen voorkomen. De aardappel is het op drie na belangrijkste voedsel ter wereld en doet dat met een lagere milieubelasting dan andere grote gewassen.
Aardappelopbrengst naar 750 miljoen ton
Het aardappelareaal wereldwijd bedroeg in 2020 zo'n 20 miljoen hectare – verdeeld over 150 landen. Goed voor 359 miljoen ton. "Door opbrengsten te verhogen en meer gebruik te maken van de traditionele teeltgebieden kan de productie worden verhoogd naar 500 miljoen ton in 2025 en 750 miljoen ton in 2030", aldus Qu Dongyu.
Deze extra productie is vereist om honger in de wereld te bestrijden, als het aan de Verenigde Naties ligt. Volgens haar cijfers leden in 2021 193 miljoen mensen honger in 53 landen en gebieden. Een stijging van 40 miljoen ten opzichte van 2020. Vanwege de Oekraïne oorlog stijgt dit aantal naar verwachting dit jaar opnieuw fors.
Protectionisme remt voedselzekerheid
Ook Qu Dongyu haalde de oorlog in het land aan. Dergelijke conflicten en vooral de gevolgen daarvan zijn fnuikend voor de aardappelteelt en landbouw. Denk aan kostenstijgingen van kunstmest en andere producten. "Handelsoorlogen en protectionistisch gedrag zorgt ervoor dat de wereld zichzelf niet kan voeden. In toenemende mate hinderen dergelijke beperkende maatregelen de voedselzekerheid en ze maken de markt onzeker."
Aardappeltelers in Europa trekken waarschijnlijk een wenkbrauw op bij de uitspraak van de directeur-generaal om het areaal te verdubbelen. De teelt in Europa stabiliseert of daalt zelfs, door verschillende redenen. Groei in de teelt is vooral in Azië merkbaar. Ook in Afrika en Latijns-Amerika ligt nog veel potentie. De piek van het wereldwijde aardappelareaal in de laatste zestig jaar lag op 31 miljoen hectare. Als het aan Qu Dongyu ligt wordt dat cijfer weer snel behaald. "Met een relatief kleine opbrengststijging van 2,5 ton per hectare (10%) verdubbelt de productie al. Op dit moment wordt in veel landen maar een vijfde van de opbrengstpotentie benut, terwijl dat voor rijst vier vijfde is."
Actieplan
De FAO heeft zelf een lijst met actiepunten opgesteld in haar strategische plannen voor de periode 2022-2031. Daaronder worden vooral onderzoek genoemd, scholing, promotie en meer. Qu Dongyu – zelf afkomstig uit China – is een wetenschappelijk onderzoeker die zich heeft gespecialiseerd in de aardappel.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10898845/fao-aardappelareaal-moet-in-10-jaar-verdubbelen]FAO: Aardappelareaal moet in 10 jaar verdubbelen[/url]
Op 13 september 2019 is er bij bb van mij een artikel geplaatst met de titel "de positie aardappeltelers wordt steeds sterker"
Daar sta ik nog steeds achter.
Hoe meer aardappels men nodig heeft en hoe sneller men dat wil realiseren des te sneller zal de prijs gaan stijgen .
En de reden is doodsimpel .De gebieden die het meest concurerend aardappels kunnen telen (wereldwijd) zitten zo ongeveer aan hun max
Teeltgebieden met minder opbrengst komen dan in beeld maar omdat de opbrengst daar lager zal zijn maar de kosten per ha even hoog kan je ze alleen verleiden met hogere prijzen.
De prijzen zullen daarna voor iedere teler hoger ziKn
Onzekere factoren maar die het proces uiteindelijk niet tegen gaan houden zijn : de rol van de politiek,inflatie en GBM beleid
En natuurlijk wat gaat de graanprijzen op langere termijn doen.
Zo heb je altijd malloten die bijv stellen dat een graanprijzen van 300€ mogelijk moet zijn