Het aanbod is nog klein, maar de eerste vroege aardappelen in Europa zijn een feit. De ontwikkeling in de andere delen van ons continent verloopt voorspoedig en is in lijn met het langjarig gemiddelde.
De vroege aardappelen in Nederland hebben afgelopen weken geprofiteerd van de temperatuur. Wel hebben de aardappelen begin april een tik gehad van het koude weer, met name de zeer vroege aardappelen. Wat betreft de ontwikkeling loopt het nu voorspoedig en melden marktinsiders dat de gewasstadia een minimale voorsprong hebben op het langjarig gemiddelde. Ook het verschil in gewasstadia tussen vroege aardappelen met en zonder plastic is kleiner.
Europa in lijn met andere jaren
Volgens het Franse Aardappel Comité (CNIPT) wordt een gemiddelde oogst verwacht in Frankrijk, waarbij de vroege aardappelen vanaf half juni op de markt komen. De zeer vroege aardappelen in het zuidwesten van het land zijn al geoogst. Voor het ras 'Agata' werd in week 18 €550 per ton betaald, gelijk aan week 17. De verschillen in groei lopen wel wat uiteen, waarbij de laatste aanplant pas begin april was afgerond en ook droogte een rol heeft gespeeld. In enkele gebieden waren de groeiomstandigheden zeer gunstig en loopt het gewas zelfs voor. De volumes en de tijd waarop geoogst kan worden, komen rond het gemiddelde uit, zo is de verwachting.
In Duitsland is het planten van vroege aardappelen voorspoedig verlopen en zijn het de traditionele telers die regionaal al minimale hoeveelheden aanbieden. Ook hier speelt droogte, net zoals in de rest in het westen van Europa, een rol. Een deel van de aardappelen snakt naar een behoorlijke hoeveelheid vocht. De verwachting is dat vanaf de tweede helft van juni de vroege aardappelen met een stevige schil voor verpakking beschikbaar komen. Dat is in lijn met andere jaren.
Spanje is positief gestemd
In Spanje is de oogst van de vroege aardappelen, na een moeizaam groeiseizoen, inmiddels aardig op gang gekomen. De relatief droge en koude nachten zorgden voor een lagere opbrengstprognose. In april viel in enkele regio's juist te veel neerslag, waardoor de opbrengst opnieuw lager werd ingeschat. Ook de areaalkrimp van de zeer vroege aardappelen deed een duit in het zakje. Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw is het areaal met 2,9% gedaald. De Spaanse handelaren zijn hierdoor positiever gestemd over de vroege aardappelcampagne, vanwege de combinatie van een goede prijs en hoge vraag.