Zowel de verwerking van industrieaardappelen als de aardappelvoorraad liggen dit voorjaar op een historisch hoog niveau in Frankrijk. Het gros van de aardappelen dat telers begin vorige maand nog in voorraad hadden ligt bij fritesproducenten vast op voorraad.
Volgens aardappeltelersorganisatie UNPT hadden Franse telers tot 1 april nog 1,67 miljoen ton aardappelen in voorraad. Dat is 40.000 ton meer ten opzichte van een jaar eerder en 333.000 ton meer ten opzichte van 2020. Van dit volume is 70% bestemd voor de verwerkende industrie – hoofdzakelijk voor frites. Naast de eigen verwerking gaan ook veel aardappelen de Belgische grens over.
Van dit volume fritesaardappelen van 1,18 miljoen ton ligt 88% vast op contract. Daarmee is de vrije voorraad kleiner dan vorig seizoen het geval was (204.200 ton), maar groter dan in 2020 (104.340 ton). Bij de tafelaardappelen ligt dat anders. Daarvan was het grootste gedeelte aan het begin van vorige maand nog zonder koper. Bijna 90% was toen niet verkocht.
Verwerkingscijfers record hoog
Ten opzichte van de cijfers uit februari is de totale aardappelvoorraad met 727.500 ton gekrompen. Franse verwerkers hebben in april 124.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is 20% meer dan in april 2021. In het huidige verwerkingsseizoen, van juli tot eind april, is 1,1 miljoen ton aardappelen verwerkt. 14% meer dan een seizoen eerder en dat is een record. Verreweg het grootste gedeelte betreft contractaardappelen. Goed voor bijna 850.000 ton. Ook heeft Frankrijk 145.000 ton geïmporteerd.
Het oude verwerkingsrecord in Frankrijk bedroeg 1,04 miljoen ton. Dat was in seizoen 2018-2019. In de twee opvolgende seizoenen viel het volume lager uit, mede als gevolg van de coronacrisis. Wat verder uit de cijfers van verwerkersorganisatie GIPT blijkt, is dat flink meer vrije aardappelen zijn aangekocht dit seizoen. Het volume bedraagt 111.000 ton.
Seizoen helemaal op
Trekken we de lijn van de huidige verwerkings- en exportcijfers door dan heeft de aardappelsector in twaalf weken vanaf de laatste voorraadmeting voor het verwerken en exporteren van de oude oogst. Van de Franse industrie weten we dat de verwerking in april zeer goed is geweest en we dus eigenlijk met een hoger cijfer mogen rekenen. In drie maanden tijd moet de sector 558.146 ton per maand wegwerken. Met een verwerking en export van 727.500 ton is dat dus geen enkel probleem. Het oude seizoen oprekken met deze cijfers is dan ook lastig.
Vooral in Noord-Frankrijk, waar de meeste fritesaardappelen groeien, is droogte een issue. In de aardappelmarkt klinken voor de hoofdoogst nog geen grote bezwaren. Het poten is vlot afgerond. Telers met vroege aardappelen hebben wel meer zorg over droogte. Zij verwachten dat de aardappelen langer nodig hebben om te produceren en minder kilo's leveren. De omschakeling van de oude naar nieuwe oogst kan hierdoor vertraagd worden. In de praktijk worden sommige contracten naar achteren geschoven, al wordt het gros tijdig opgehaald, melden insiders.