Pootgoedhandelshuis Agrico heeft vandaag (woensdag 4 mei) de gemiddelde indicatieprijs voor pootgoed bekend gemaakt. Voor het tweede jaar op rij heeft corona een zware wissel getrokken op de pootgoedmarkt. Desondanks komt voorlopige prijs fors hoger uit dan vorig jaar.
De indicatieprijs komt voor de oogst van 2021 uit op €31 per 100 kilo. Deze prijs is een gemiddelde van alle geleverde rassen, maten en klassen. De prijs ligt daarmee 24% hoger dan vorig jaar, maar nog niet op het recordniveau van oogst 2018. Corona werkte ook afgelopen seizoen nog sterk door op de pootgoedmarkt. Het op tijd vinden van voldoende containers was volgens de coöperatie een hele uitdaging. "Gezien de huidige marktsituatie en de uitdagingen rondom verladingen, hebben we gelukkig bijna alle verkochte pootaardappelen op de juiste bestemming kunnen krijgen", zegt algemeen directeur Jan van Hoogen in het bericht. "We hebben er als Agrico alles aan gedaan om dit pootseizoen eruit te halen wat mogelijk was voor onze leden."
Maar niet alleen corona bemoeilijkte het pootgoedseizoen. Door brexit is veel minder pootgoed naar Engeland verscheept en de oorlog in Oekraïne veroorzaakte een grote stijging van de prijzen voor onder meer granen, kunstmest en brandstoffen. De afzet van bovenmaats pootgoed richting de consumptie wordt lastig door het verbod op kiemremmingsmiddelen. Vooral de export richting verre bestemmingen - waarbij de aardappelen meerdere weken onderweg zijn - na de jaarwisseling vallen daardoor af.
Afzetdoelen gehaald
Over de afzet is Agrico desondanks tevreden. Op één bestemming na (Bangladesh) heeft de coöperatie overal de verwachte afzet gehaald. Het pootgoed dat eigenlijk bestemd was voor Bangladesh heeft zijn weg naar andere markten gevonden. Op dit moment worden de laatste aardappelen voor de industrie in Noordwest-Europa uitgeleverd. Ook hier verliep de afzet tot nu toe voorspoedig. Naar de rassen Fontane en Markies was veel en vraag en die zijn dan ook nagenoeg uitverkocht. De afzet naar Algerije is flink gegroeid ten opzichte van het vorige seizoen, doordat de Algerijnse overheid het importquotum behoorlijk heeft opgehoogd. Het ras Arizona was in volume de grootste stijger en Agrico verwacht dat de vraag naar dit ras verder groeit. Niet alleen vanuit Algerije is vraag naar Arizona, maar ook uit landen als Egypte, Irak en Soedan. Het areaal van dit ras wordt de komende jaren dan ook verder uitgebreid.