Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Aardappelpoten maakt flinke inhaalslag

27 April 2022 - Niels van der Boom

In de tweede helft van april is het aardappelen poten flink op stoom gekomen bij ideale omstandigheden. Het poten loopt misschien nog wat achter op het meerjarig gemiddelde, maar gewassen gaan nu vlot de grond in. Gezien de weersomstandigheden kan het meeste deze maand nog worden gepoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato becijferde dat twee weken terug zo'n 15% in de grond zat in Nederland. Nieuwe cijfers heeft het nog niet bekend gemaakt, maar een rondgang door het land leert dat inmiddels zeker 40% tot 50% gepoot is. In heel het land hebben akkerbouwers een flinke slag geslagen, nadat de meeste uien en suikerbieten zijn gezaaid. Het zuidwesten en zuidoosten lopen voor op het midden en noorden. Daar is al voor de regenperiode in april een begin gemaakt en konden telers eerder het land op. De aardappelen die vroeg in maart zijn geplant staan boven.

Structuur is wisselend
Daarmee loopt het pootseizoen ongeveer gelijk tot iets voor ten opzichte van een jaar geleden. Dat geldt ook voor andere landen in Europa. Ondanks een vrijwel vorstloze winter klagen akkerbouwers op de kleigrond in onder meer Flevoland niet over de structuur. Wat nachtvorst heeft duidelijk bijgedragen aan de kwaliteit van de grond, al is het maar minimaal. De ondergrond blijft ook nu nog meestal vrij nat. In de zuidwestelijke kleigebieden heeft het merkbaar minder gevroren. Vooral de zwaardere percelen laten zich niet altijd goed bewerken.

In Zuid-Holland – met name de eilanden – is 80% tot 90% gepoot en zijn al aardig wat telers klaar. In Zeeland en West-Brabant zijn de werkzaamheden minder ver. De consumptieaardappelen in de Flevopolder gaan vlot de grond in en ook het poten van pootaardappelen is goed van start gegaan. Dat geldt ook voor het noordelijk akkerbouwgebied waar de pootmachines vorige week volop hebben gereden. Wie nog partijen moest afleveren, is deze week gestart. Het stabiel droge weer zorgt voor weinig stress.

Zandgrond vlot gepoot
Op de zandgronden in het (noord)oosten komt het werk traditioneel wat trager op gang. Dat geldt ook voor Zuid-Limburg waar afgelopen week de pootmachines van start zijn gegaan. Op de lichtere gronden is het poten merkbaar verder. In Oost-Brabant en Noord-Limburg zit een groot gedeelte al in de grond. De deelnemers van de Gewastour Aardappelen zijn eveneens aan het poten.

In Duitsland zijn akkerbouwers ook vlot met poten. Het werk loopt iets voor op voorgaand seizoen. In het Verenigd Koninkrijk is al vroeg zeer veel gepoot en stokt het nu iets met de werkzaamheden. België en Frankrijk zijn iets trager gestart maar die achterstand wordt snel ingehaald.

Droog of te droog
De weersomstandigheden blijven ook de komende twee weken droog. Maandag viel geen neerslag van betekenis. Dat is gunstig om de pootwerkzaamheden in ramp tempo af te ronden, maar telers hebben zorgen dat droogte de gewasontwikkeling vertraagd. Daarbij blijft het wel fris, wat de beginontwikkeling van het gewas – in combinatie met de droogte – kan hinderen.

Pootaardappelen waren heel het voorjaar ruim beschikbaar. Positief voor wie lang heeft gewacht met aankopen van pootgoed. Nu klinken andere geluiden in de markt, vooral in België. Insiders melden dat het pootgoed relatief grof is en daardoor eerder opraakt. Gezien het aantal late bestellingen zijn er mogelijk ook telers die tóch een perceel extra zetten. Geluiden dat de aardappelteelt in de EU-4 flink mindert zijn inmiddels omgeslagen naar hoogstens een kleine daling.

Meer aardappelen in Vlaanderen
In Vlaanderen verwacht het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) een uitbreiding van 2% in het aardappelareaal. Juist hier werd gerekend met een fikse daling door een mindere beschikbaarheid van grond en grotere inzaai van granen en korrelmaïs. Akkerbouwers hebben vooral meer vroege aardappelen gepoot, zo blijkt uit navraag onder 127 telers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden