Er heerst veel onzekerheid over de export van pootgoed binnen Europa. De afzet wordt bemoeilijkt door hoge transportkosten en het is onzeker hoeveel pootgoed geëxporteerd kan worden richting Oost-Europa. Er lijkt daarnaast weinig extra vraag te komen dit seizoen.
Na een goede start in de export naar Afrika en een gezond volume binnen Europa, wil de export op dit moment niet echt vlotten. Dat melden diverse pootgoedhandelshuizen in Nederland. Het volume dat verkocht is, wordt netjes opgehaald. Maar de handelshuizen noemen het verder zeer rustig voor de periode van het jaar.
Ook voor exportbestemmingen in het oosten van Europa staan nog heel wat pootaardappelen op papier. Het is echter de vraag of export naar die regio mogelijk is. De transportkosten rijzen de pan uit en de spanningen tussen Oekraïne en Rusland maken het er niet gemakkelijker op voor omliggende landen. Ook is de vraag of aan Oekraïne en Rusland überhaupt geleverd kan en mag worden.
Flinke terughoudendheid
Ook in Zuid-Europa en bij onze buurlanden heerst terughoudendheid. De kostprijsstijgingen gelden overal en de afgelopen twee jaar is er door het coronavirus ook al minder verdiend in die landen. Aardappeltelers hebben het daardoor lastig, meldt Jeroen Kuin. Hij is exportmanager bij Agroplant. "De investeringen zijn hoog en er zijn betere prijsniveaus voor andere gewassen. Dat helpt niet om de telers te motiveren om aardappelen te poten."
Degene die de keuze heeft om aardappelen te telen, overweegt of die dat wel écht moet doen. De meeste bouwplannen zijn al ingevuld, waardoor dit percentage marginaal is ten opzichte van het totaal. "Maar zo mis je wel een positieve stemming in de pootgoedexport", volgens Gerard Backx, de CEO van HZPC. "Extra vraag naar pootgoed kan dit seizoen wegvallen. In andere jaren kan bijvoorbeeld net nog even iets bijbesteld worden gedurende het seizoen. Zoiets creëert stemming en dat ontbreekt dit jaar waarschijnlijk."
Pootgoed fritesaardappelen
Ook bij Agrico verloopt de export in Europa moeizaam, al is er wel veel verkocht. De export van fritesaardappelen naar omliggende landen verloopt tot op heden wel goed, meldt Jan van Hoogen, de CEO van Agrico: "Wat we verkocht hebben, leveren we netjes af. We hebben meerjarige contracten. Dus wat betreft de fritesaardappelen loopt het goed door."