Aardappeltelers in Duitsland hebben fors minder aardappelen in voorraad ten opzichte van de voorgaande twee jaren. Het verschil met 2020 bedraagt ruim 400.000 ton. De kleinere voorraad is vooral te wijten aan een kleiner areaal. De opbrengst is namelijk flink verbeterd.
Destatis, de Duitse statistiekdienst, raamt de aardappelvoorraad in het land op 3,55 miljoen ton op peildatum 1 januari. Dat is ruim 400.000 ton minder dan na oogst 2020. Het is daarmee de kleinste voorraad sinds 2018. Toen hadden telers 2,7 miljoen ton in voorraad.
Meer fritesaardappelen
In Noordrijn-Westfalen hebben akkerbouwers meer aardappelen in voorraad. Het gaat om 270.000 ton in vergelijking tot een jaar eerder. Dit terwijl in alle andere deelstaten juist minder aardappelen in voorraad zijn. De reden daarvoor ligt bij het toenemend areaal fritesaardappelen. Dat gaat ten koste van tafelaardappelen die in de regel meer opbrengen en meer verliezen kennen.
De meeste aardappelen liggen in Nedersaksen opgeslagen (1,7 miljoen ton). Dat was een jaar eerder een half miljoen ton meer. In Beieren lag op 1 januari nog slechts 400.000 ton in voorraad.
Kijkend naar de trend over de laatste acht jaar, dan is de voorraad dit seizoen behoorlijk krap te noemen. Alleen in 2018 en 2015 viel die eerder zo tegen. Toch reageert de markt er ogenschijnlijk niet veel op. De markt voor onder andere fritesaardappelen is ook in Duitsland goed. Dat is vooral gunstig voor telers in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen die hiervan kunnen profiteren. De afname van de voorraad is in het afgelopen halfjaar redelijk gemiddeld geweest.
Meer aardappelen, minder hectares
Destatis heeft ook de cijfers voor de aardappeloogst in het land bijgesteld. De definitieve Duitse aardappeloogst komt op 11,3 miljoen ton. Een stijging van 700.000 ton vergeleken met een jaar eerder. Het definitieve areaalcijfer is met nog eens 1.000 hectare verlaagd tot 258.300 hectare door de statistiekdienst. Dit betekent dat in het land in 2021 16.000 hectare minder aardappelen zijn verbouwd. Er zijn vooral minder tafelaardappelen geteeld afgelopen jaar. In Noordrijn-Westfalen steeg het areaal juist omdat daar de focus naar fritesaardappelen verschuift.
De Duitse statistiekdienst rapporteerde eerder een voorlopig opbrengstcijfer van 41 ton per hectare. Een daling van ruim 4% ten opzichte van 2020. Dit cijfer is nu verhoogd tot 43,8 ton per hectare. Dat is 2,5% meer dan in 2020. Als reden voor de forse verhoging noemt Destatis dat bij het samenstellen van de voorlopige cijfers veel proefrooicijfers nog niet bekend waren. Vooral de late rassen (en ook zetmeelaardappelen) lieten nog een sterke nagroei zien.