Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Noodgreep aardappelen van Prins Edwardeiland

19 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Fritesfabrikant Lamb Weston gaat op de productielocatie in Taber in de Canadese provincie Alberta aardappelen verwerken uit het circa 3.500 kilometer verderop, eveneens in Canada, gelegen Prins Edwardeiland. Een groot deel van de aardappeloogst van het eiland wordt normaal naar de VS geëxporteerd. Dat is dit jaar niet mogelijk omdat de VS door de vondst van de wratziekte in Prins Edwardeiland de grens heeft gesloten voor aardappelen uit het gebied.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om toch een bestemming te vinden voor de aardappelen heeft Terry Curley van Monaghan Farms die betrokken is bij de werkgroep voor de door de quarantaine getroffen telers een deal gesloten met Lamb Weston, meldt de Canadese nieuwssite CBC. "Alle aardappelen die Prins Edwardeiland verlaten helpen, daar is geen twijfel over", zegt Curley bij CBC. "Deze deal gaat om ongeveer zevenhonderd vrachtwagenladingen aardappelen. Dat is nog geen 10% van de aardappelen waar we vanaf moeten. De VS is nu eenmaal de grote afzetmarkt." De enige reden dat het lukt om de aardappelen in de westelijke provincies af te zetten is de extreme droogte afgelopen seizoen in het westen van Canada en de VS. Daardoor is er ruimte voor extra aardappelen volgens Curley.

Probleem blijft groot
De aardappelen zullen in de winter met vrachtwagens door Canada getransporteerd worden. Vanwege het risico op vorstschade is het goedkopere vervoer per trein op het moment geen optie. Curley verwacht dat tot in juni vier tot vijf vrachten dagelijks naar Taber vervoerd worden. Voor fritesaardappelen is de deal met Lamb Weston een lichtpuntje. Voor de telers van tafelaardappelen en de omvangrijke pootgoedsector in Prins Edwardeiland blijven de problemen onverminderd groot en zal een groot deel van de aardappeloogst waarschijnlijk alsnog vernietigd moeten worden. Het Prins Edwardeiland Potato Board schat de waarde van de aardappelen die vanwege het exportverbod boven de markt hangen op 120 miljoen Canadese dollar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden