De fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft te kampen met een tekort aan frites in Kenia. Door verstoringen in de logistieke keten - die grotendeels veroorzaakt zijn door corona - zijn containers meer dan een maand vertraagd, waardoor de fastfoodketen in het Oost-Afrikaanse land gedwongen is frites van het menu te halen.
Het tekort aan frites zou (deels) opgelost kunnen worden door lokaal in te kopen, maar daar wil KFC niet aan. Maandag 3 januari liet Jacques Theunissen, directeur van de divisie Oost-Afrika van KFC, in de Business Daily nog weten dat er niet uitgeweken kan worden naar lokaal geproduceerde aardappelen. "De reden dat we niet lokaal in kunnen kopen, is dat alle leveranciers aan de wereldwijd vastgestelde kwaliteitseisen moeten voldoen. Daar kunnen we niet omheen, zelfs als we zonder frites komen te zitten. We moeten er zeker van zijn dat ons voedsel veilig is voor consumptie door onze klanten." Die uitspraak leidde tot woede bij klanten en vooral bij Keniaanse aardappeltelers. Op sociale media werd opgeroepen KFC te boycotten en de #BoycottKFC was trending op Twitter. De Keniaanse boeren vinden dat door de opstelling van KFC voor hen een deel van de markt wordt afgesloten, waardoor ze niet kunnen meedingen naar lucratieve tenders, vooral in een tijd van schaarste zoals nu.
Ommezwaai
De protesten hebben effect gehad, want gisteren (woensdag 5 januari) maakte KFC bekend de mogelijkheden te onderzoeken om aardappelen bij Keniaanse boeren te kopen. "We zijn blij dat KFC hun eerdere standpunt over de levering van lokale aardappelen heeft ingetrokken. We hebben gelobbyd om ze van aardappelen te voorzien. We vinden het niet erg om aan hun normen te voldoen", laat Wachira Kaguongo van de Nationale Aardappelraad in de Business Daily weten. In de Keniaanse landbouw zijn aardappelen het op één na belangrijkste gewas, na maïs. Aardappelen worden in Kenia door 800.000 grotendeels kleinschalige boeren geteeld. Naar schatting biedt de aardappelketen aan 2,5 miljoen mensen werk en draagt deze voor circa €390 miljoen bij aan de Keniaanse economie.
Eerder had ook McDonald's te maken met een fritestekort. Vorige week werd bekend dat de fastfoodketen drie Boeing 747-ladingen met aardappelen naar Japan liet vliegen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.