Ierse aardappeltelers betrokken een groot deel van hun pootgoed uit Schotland. Door de Brexit is dat voor het komende seizoen niet meer mogelijk. Om het wegvallen van het Schots pootgoed te ondervangen is de pootgoedteelt in Ierland met maar liefst 29% uitgebreid ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde in het afgelopen teelt jaar.
In absolute getallen valt de uitbreiding overigens wel mee. Het totale areaal van gecertificeerd pootgoed in Ierland bedroeg in 2021 299 hectare. Ter vergelijking: in Nederland is 41.711 hectare pootgoed aangeven voor veldkeuring bij de NAK. De hoeveelheid pootgoed dat in Ierland gecertificeerd is liep in de afgelopen vijf jaar uiteen van 2.123 ton in 2020 tot 3.308 in 2016 (de cijfers van 2021 zijn nog niet beschikbaar). De import van pootgoed uit Schotland varieerde in dezelfde periode van 2.990 ton in 2016 tot 4.015 ton in 2020. Groot-Brittannië, en dan vooral Schotland, was in die periode de belangrijkste leverancier van pootgoed voor Ierland.
Veel potentie voor Ierse pootgoedteelt
Door de derde landenstatus van het VK krijgen bepaalde producten waaronder pootgoed niet langer toegang tot de Europese interne markt. De Ierse pootgoedsector is ondanks de forse uitbreiding van het pootgoedareaal niet instaat om in de eigen behoefte te voorzien en daarmee het wegvallen van de import van pootgoed uit Schotland op te vangen.
Charlie McConalogue, de Ierse landbouwminister, verwacht dat de ban op Schots pootgoed dramatische gevolgen heeft voor 2022. Hij heeft Eurocommissaris van Handel Valdis Dombrovskis dan ook opgeroepen alles in het werk te stellen om snel tot een oplossing te komen. Op de langere termijn ziet McConalogue potentie om de Ierse productie van pootgoed op te voeren. "Ondanks de uitdagingen ben ik er vast van overtuigd dat er een aanzienlijk potentieel is om de productie en het aanbod van in Ierland geteelde pootaardappelen te vergroten. Ik zet me in om deze sector verder te ontwikkelen", zegt hij tegenover de Irish Examiner.