Shutterstock

Analyse Aardappelen

Positieve signalen uit de markt worden gedempt

17 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Hoewel je zou zeggen dat de fysieke marktprijs voorzichtig naar een hoger niveau zou moeten kunnen, is daar qua signaalwerking nog weinig van terug te zien. Vrijwel alle aardappelnoteringen in Europa - van de Franse RNM tot aan de Duitse Reka - laten de laatste weken weinig verandering zien, hoewel de stemming over het algemeen als 'prijshoudend' wordt betiteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de termijnmarktnotering voor het april 2022-contract blijft rond het niveau van €20 hangen. En hoewel het vertrouwen bij de diverse marktpartijen over de prijsontwikkeling richting de eerste helft van 2022 best groot is, wordt dit zoals eerder aangegeven niet of nauwelijks vertaald in de huidige dagmarkt.

Een reden voor het 'tam' houden van de aardappelmarkt is toch wel corona, want stel nu eens voor dat er weer nieuwe maatregelen komen met mogelijk verlies van afzet tot gevolg. Maar ook is het aanbod door afnemers goed in kaart gebracht van bijvoorbeeld partijen die lastig of zelfs helemaal niet meer te bewaren zijn. 'Klopt' een partij aardappelen op de deur van de bewaring, dan moet er geleverd en afgerekend worden op prijzen zoals die door bijvoorbeeld Belgapom wekelijks vrijdag op het bord worden gezet, indien het een Belgische teler betreft. Ook voor de komende periode zal er nog druk zijn van aardappelen die geleverd moeten gaan worden omdat telers besluiten de partijen niet te behandelen met kiemremmingmiddelen. Als je de geluiden zo mag geloven, kan de echt volgende stap van de marktprijs naar een hoger niveau pas na carnaval (half februari) worden verwacht.

Signaal tot kopen wordt uitgesteld
Natuurlijk kan de markt eerder (de komende acht weken) een beweging maken, maar dat zal liggen aan (wederom) het coronaspook, maar ook of alle verwerkers de zaak (lees: posities) op orde hebben. Zodra men te opzichtig de markt in moet om aardappelen te kopen, zal dat zichtbaar zijn aan bijvoorbeeld de verschillende noteringen en in Nederland aan de inbreng op de PAT. Om zo lang mogelijk het signaal van 'de markt kan stappen maken naar hoger' uit te stellen worden aardappelen gekocht voor levering latere termijn (maart), maar die kunnen eventueel dan toch versneld geleverd worden, mocht dat toch nog nodig blijken te zijn, stel januari.

Dit soort transacties vallen buiten de leveringstermijn waarop PotatoNL zich baseert en waardoor het beeld van de markt vertroebelt. Overigens zijn deze transacties in Nederland wel terug te zien op het PAT-overzicht. Echter wanneer de partijen daadwerkelijk worden afgeleverd is niet bekend. Het voor latere leveringen aankopen van partijen en uiteindelijk eerder afleveren, is een bekende manier van zaken doen en helpt de ontwikkeling van de dagmarkt niet. Feit is natuurlijk wel dat er voor later in het seizoen gaten in de voorraden worden geslagen, wat tegen die tijd (maart, april en einde seizoen) tot een hogere marktprijs zou moeten leiden. Dat weten de afnemers natuurlijk ook, echter daarbij wordt blijkbaar het devies gehanteerd: wie dan leeft wie dan zorgt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden