Agrifoto

Inside Aardappelen

'Contractprijs moet omhoog om telers te behouden'

19 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 75 reacties

Eén van de natste zomers in de afgelopen decennia en niet overal even gemakkelijke omstandigheden vooral richting het einde van het rooiseizoen, zo vat de North-western European Potaot Growers (NEPG) het seizoen samen. Wat betekent dat voor de raming van aardappelopbrengsten in de EU-4 die de organisatie vandaag (vrijdag 19 november) publiceerde?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De NEPG stelt in de vandaag (vrijdag 19 november) gepubliceerde raming dat door de bank genomen de bruto aardappelopbrengsten gemiddeld tot goed zijn. Er zijn daarbij wel grote verschillen tussen de verschillende regio's. De NEPG gaat in de EU-4 uit van opbrengst van ongeveer 22,7 miljoen ton aardappelen. Dat is 700.000 ton minder dan vorig seizoen. De verwachte netto opbrengst is wel lager. Er zijn namelijk de nodige kwaliteitsproblemen, zoals hol, groeischeuren en gespleten aardappelen. Maar de industrie draait op volle toeren en lijkt daar op het moment niet zo zwaar aan te tillen.

Evenwicht in de markt
De daling in de opbrengst,  gekoppeld aan een goed herstel van de export, zorgt voor een zeker evenwicht in vraag en aanbod volgens de NEPG. De vrije markt blijft goed overeind door terughoudendheid van telers om te verkopen. Fabrieken kunnen daardoor moeilijk nieuwe voorraad opbouwen.

Voor het komende seizoen denkt de NEPG dat een fors hogere prijs nodig is. De kosten voor diesel, elektriciteit, kunstmest en gewasbescherming zijn flink opgelopen. Prijzen voor granen en koolzaad zijn ook gestegen, waardoor deze gewassen een interessanter en minder risicovol alternatief vormen voor de aardappelteelt. De NEPG denkt dat de contractprijzen voor seizoen 2022/2023 zeker met €3 tot €4 per 100 kilo moeten stijgen om de teelt voor de boer interessant te houden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden