De Nederlandse oogst van fritesaardappelen komt dit jaar op een vergelijkbaar niveau uit als in het droogtejaar 2018. Dit valt in ieder geval op te maken uit de recente proefrooiresultaten van half september door telersvereniging VTA.
Uit de resultaten die VTA heeft verzameld bij haar leden blijkt dat de gemiddelde hectareopbrengst 10% lager uitvalt dan in oogstjaar 2020. Na de groei-explosie in vooral de maand augustus was blijkbaar de fut uit de gewassen en viel de beoogde nagroei getuige de cijfers enorm tegen. Verder worden er veel kwaliteitsproblemen gemeld, zoals vooral hol en groeischeuren. Ook is er in een aantal gevallen sprake van rot als gevolg van phytophthora, meldt VTA. De problemen met de kwaliteit gaan ten koste gaan van het rendement is de verwachting. Met andere woorden: meer grondstof is nodig voor de vergelijkbare hoeveelheid eindproduct.
Toegenomen verwerkingscapaciteit
De telersvereniging redeneert dat als de eigen proefrooicijfers worden doorgetrokken naar de percelen van de niet-leden of de leden die niet hebben meegedaan aan de bemonstering in combinatie met de krimp van het areaal, de Nederlandse aardappeloogst gaat uitkomen op 3,1 miljoen ton. Dit is 600.000 ton minder dan in oogstjaar 2020 en 2019 en vergelijkbaar met de toen ook tegenvallende Nederlandse aardappeloogst van 2018.
In het prijstechnisch desastreus verlopen jaar oogstjaar 2017 werd de definitieve aardappeloogst vastgesteld op 4 miljoen ton. Inmiddels zijn we 5 oogstjaren verder en is de verwerkingscapaciteit verder toegenomen. Dan valt de stelling te rechtvaardigen dat de 3,1 miljoen ton aardappelen in 2021 aan de krappe kant is.