Voor het tweede jaar op rij verwacht Rusland een beneden gemiddelde aardappeloogst. Vooral droogte zorgt ervoor dat zowel de opbrengst als sortering tegenvallen. Wel is er onduidelijkheid over het exacte areaal.
Volgens het officiële Russische statistiekbureau Rosstat is het areaal aardappelen dit jaar met 5% gekrompen ten opzichte van 2020. Ook toen was er sprake van een daling in de teeltoppervlakte. Het Russisch ministerie van landbouw rapporteert ondertussen dat het areaal ongewijzigd is gebleven. Die komt uit op 280.000 hectare bij coöperatieve landbouwbedrijven en 190.000 hectare voor privébedrijven.
Het gros van de Russische aardappelteelt vindt nog steeds plaats bij particulieren in hun achtertuin. Deze aardappelen zijn alleen voor eigen consumptie bestemd en worden daarom niet meegenomen in de cijfers.
Fijnere sortering
Met een totaal areaal van 470.000 hectare komt het Russisch landbouwministerie op een totale oogstomvang van 7,2 miljoen ton aardappelen. Vorig jaar was dat 6,8 miljoen ton. De Russian Potato Union verwacht dat oogst 2021 weleens vergelijkbaar kan uitkomen als in 2020, zo vertelt het tegen de krant Kommersant die een artikel schreef over de huidige aardappeloogst. De aardappelorganisatie roept retailers op om de leveringseisen voor dit seizoen aan te passen. Het gaat dan vooral over het accepteren van een fijnere sortering. Normaal is 80% 55 millimeter of groter. Dit seizoen bereikt niet meer dan de helft deze grofte. Retailers moeten daarom aardappelen vanaf 45mm accepteren, zo meldt de organisatie.
Aanhoudende neerslag gevolgd door droogte heeft een nadelig effect op de Russische aardappeloogst. Vooral in de teeltregio's Brjansk, Tula, Nizhnij Novgorod en Moskou is het droog. Beregenen is bijna nergens mogelijk. De aardappelteelt staat al een aantal jaren onder druk in het land. Naar schatting is het areaal in de voorbije 4 jaar met 10.000 hectare afgenomen. Vooral door aanhoudend lage prijzen. Kleinere telers hebben het daarom opgegeven. Volgens cijfers van Rosstat was de aardappel halverwege de jaren 90 nog goed voor 3,3% van het totaal Russisch akkerbouwareaal. Nu is dat nog 1,5%.
Meer import
Na een prijsdip begin deze zomer is de tafelaardappelprijs opgekrabbeld in augustus van €18 tot €28 per 100 kilo. Inkooporganisaties van supermarkten zeggen tegen Kommersant dat ze al een fijnere sortering accepteren, zolang er geen kwaliteitsissues zijn. Verwacht wordt dat meer en eerder geïmporteerd gaat worden dit seizoen. Vooral Wit-Rusland is een grote leverancier van aardappelen. Het land zag zijn uitgevoerd volume verdubbelen na de tegenvallende oogst van 2020.