LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben bij het ministerie aan de bel getrokken over de aanpak van fraude met vervalste NAK-certificaten. De directe aanleiding voor deze oproep is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Een pootgoedteler uit Noord-Brabant werd door de NAK voor 3 jaar geschorst na het in de handel brengen van ongekeurd pootgoed dat was voorzien van valse certificaten. Het CBb floot de NAK echter terug en oordeelde dat in het betreffende geval geen gebruik gemaakt kan worden van de bevoegdheid om het keuren van teeltmateriaal met 3 jaar op te schorten.
Pootgoed valt of staat met vertrouwen
De pootaardappelsector is van belang voor een gezonde start van de aardappelteelt. Vertrouwen in het systeem van keuringen en certificeringen is essentieel voor een sterke pootgoedsector volgens LTO Nederland, Plantum NL en de NAO. Het NAK-certificaat moet volgens de organisaties boven elke twijfel verheven zijn. Fraude met certificaten zoals in het eerder genoemde geval schaadt dat vertrouwen en is daarom onacceptabel.
De organisaties maken zich zorgen over in hoeverre de sancties die opgelegd kunnen bij fraude toereikend zijn. Het streven is om dit jaar een start te maken met de evaluatie van het huidige handhavingsinstrumentarium. Het ministerie van landbouw (LNV) neemt hierin het voortouw en de resultaten komen waarschijnlijk in 2022 naar buiten. In de tussentijd zoeken LNV, NVWA en NAK naar oplossingen om fraude binnen de bestaande regels aan te pakken. LNV heeft daarnaast de NVWA gevraagd fraude met pootgoed extra prioriteit te geven.
Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10893537/fraude-met-pootgoed-strenger-bestraffen]Fraude met pootgoed strenger bestraffen[/url]
Als insider weet ik dat teler is vrijgesproken omdat deze niet heeft gefraudeerd met de certificaten. Het vervalsen van deze certificaten gebeurde door zijn afnemer, welke hier ook is voor veroordeeld. Echter dit blijft in alle media onderbelicht. Zoals we gewend zijn schrijven journalisten alles klakkeloos van elkaar over, zonder hoor en wederhoor!