Aardappelverwerkers hebben dit seizoen minimaal vrije aardappelen gekocht om te verwerken. De frites zijn geproduceerd van aardappelen op contract plus de overkilo's die worden meegeleverd. Niet eerder was de positie van de vrije aardappel zo klein in de verwerking.
Enkele jaren terug werd nog meer dan een derde van alle aardappelen voor de fritesindustrie vrij aangekocht. Dit seizoen bestaat slechts 17% van het volume uit vrije aardappelen. Het gaat dan hoofdzakelijk om de overkilo's die worden meegeleverd met de gecontracteerde aardappelen. Volgens cijfers van de Franse verwerkersorganisatie GIPT is dit seizoen tot nu toe 68.000 ton vrije aardappelen verwerkt in het land.
Minder verwerking
Met een aardappelverwerking van 95.000 ton in mei is het totaal voor seizoen 2020-21 verhoogd naar 1,058 miljoen ton. Daarmee ligt het 19.000 ton onder vorig jaar. Dit verschil komt grotendeels uit de meimaand voort. Afgelopen maand is namelijk 15.000 ton minder verwerkt in Frankrijk dan een jaar eerder het geval was in mei. Ten opzichte van april liep de verwerking met 10.000 ton terug. Dat is bijzonder te noemen omdat juist de consumptie en export van frites fors is toegenomen wereldwijd.
Omdat verwerkers dankzij het lagere verwerkingstempo met minder aardappelen uit de voeten konden, zijn ook nauwelijks vrije aardappelen aangekocht. Dat is goed zichtbaar in de cijfers. Over het gehele seizoen – sinds juli vorig jaar – is in totaal 877.000 ton gecontracteerde aardappelen verwerkt. Er is 113.000 ton geïmporteerd en het restant zijn vrije aardappelen. Met nog 1 verwerkingsmaand te gaan in het huidige seizoen komt het cijfer naar verwachting niet veel boven het vorige seizoen uit.
Wegzakkende markt
Zo gaat de markt voor vrije aardappelen 'als een nachtkaars uit' zoals het in de sector vaak wordt genoemd. Sommige telers hebben al weken de koeling uitstaan om zo geen kosten meer te maken. De enige kopers zijn veehouders en vooral biogasinstallaties. Problemen met de aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst worden niet verwacht, ondanks het koude voorjaar.
Een punt van zorg voor de nieuwe oogst is wel de aanhoudende droogte. Overal in het land is het droog en wordt beregend voor de knolzetting waar dat kan. De verschillen per regio zijn wel groot en deels afhankelijk van de pootdatum en de temperatuur. De regen- en onweersbuien die de Benelux kreeg, trokken grotendeels aan Frankrijk voorbij. Alleen aan de kust is regen van betekenis gevallen.