Agrifoto

Inside Aardappelen

Blijft industrie verzekerd van aardappelen?

4 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 13 reacties

De verwachtingen van het fritesaardappelareaal voor oogst 2021 in Noordwest-Europa vliegen je om de oren. Een krimp van het areaal lijkt zeker, maar minstens zo relevant is de vraag: wat zijn de gevolgen van deze cijfers op de langere termijn?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

NEPG verwacht een krimp van 3% tot 5% in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland, PCA/Fiwap heeft het over 10% krimp in België, Destatis spreekt over 1,5% krimp in Duitsland, VTA houdt het op 5% krimp in Nederland en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat de exacte krimp is, wordt later duidelijk. 

Door de coronacrisis stond en staat de aardappelmarkt behoorlijk onder druk. De termijnmarktcontracten voor april zijn al 2 seizoenen ver onder kostprijs afgewikkeld. Die lage prijzen gaan ten koste van het rendement van de aardappelteelt. Zowel voor het vrije deel aardappelen als voor de meeleveraardappelen van de contracttelers. Telers stellen zich dan ook niet voor niets de vraag of en hoe ze door moeten het telen van aardappelen.

Na 2 prijstechnische slechte jaren is het logisch dat akkerbouwers minder aardappelen poten. Al heeft de prijsopleving op de termijnmarkt in april voor de oogst van 2022 nog wel enkele twijfelende telers over de streep getrokken. De krimp in het areaal is wel een trendbreuk met de afgelopen 5 jaar. Het areaal is in Noordwest-Europa in die periode namelijk met 7,7% gegroeid volgens de NEPG cijfers. De verwerkingscapaciteit is in dezelfde tijd zelfs nog harder gestegen. Schattingen lopen wat uiteen, maar 25% lijkt realistisch.

Hoe nu verder?
Het wordt spannend wat de markt dit seizoen gaat doen. Wil de stemming in de aardappelmarkt er niet inkomen (lees: marktprijzen lager dan €15 per 100 kg) dan is de vraag wat dat dan betekent voor het areaal van de bewaaraardappelen in 2022. Zeker gezien de ontwikkeling van de tarweprijzen in het afgelopen halfjaar.

Met in het achterhoofd de expansie van de Europese verwerkingscapaciteit, met name in in België, is de zorg reëel of er altijd voldoende aardappelen beschikbaar zijn. Dit nieuwe seizoen lijkt dat nog niet direct aan de orde, mits het groeiseizoen normaal verloopt. Voor volgend seizoen is deze vraag zeker te rechtvaardigen.

Het lijkt nog ver weg maar over een half jaar starten de contractbesprekingen voor het oogstjaar 2022 weer. Een groter deel van de aardappelen contracteren en tegen een hogere prijs kan een oplossing zijn om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer. Maar het verder overnemen van (prijs)risico's van de telers door de verwerkende industrie heeft tot op heden niet gepast in de strategie van de meeste verwerkers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden