In dit lopende bewaarseizoen maken in het Verenigd Koninkrijk relatief veel telers melding van onder meer drukplekken en gewichtsverlies gedurende de aardappelbewaring. Hoe komt dit en zien we deze verschijnselen ook in Nederland?
De oorzaak van de bewaarproblemen in Engeland is vochtverlies en daarmee gaan gepaard problemen als gewichtsverlies, drukplekken en zacht worden van de aardappelen. Vochtverlies hangt nauw samen met het aantal ventilatie uren in de bewaring. En die ventilatoren hebben dit seizoen meer uren gedraaid dan andere jaren, meldt het Britse marktbureau AHDB.
Dat begon al door de natte omstandigheden tijdens het rooien, waardoor meer uren nodig waren om het product droog te krijgen. Maar ook de nieuwe kiemremmingsmiddelen waarmee wordt gewerkt sinds vorig jaar de toelating van Chloor IPC is ingetrokken spelen een rol.
In Engeland wordt vooral gebruik gemaakt van middelen als mint extract (Biox-M) en ethyleen (1,4-Sight heeft geen algemene toelating). Volgens de AHDB vragen de middelen om meer (interne)ventilatie met als resultaat extra bewaarverliezen. In 6 maanden zo'n 50% meer ventileren leidt zomaar tot een paar procent extra bewaarverlies.
Nederlandse verschillen minder groot
Rondvraag in Nederland leert dat er hier geen grote verschillen in bewaarverliezen zijn ten opzichte van andere jaren. Volgens verschillende specialisten is er ook met de nieuwe kiemremmers een prima resultaat te boeken, al zijn de kosten wel een stuk hoger ten opzichte van Chloor IPC. Het houden aan de voorschriften op het etiket en een optimale bewaring vormt soms nog wel een uitdaging. Veel problemen met de kiemrust zijn terug te leiden tot verkeerde toepassing variërend van aardappelen die niet goed droog zijn, te late toepassing of te veel loze ruimte in de bewaring.
Een ander belangrijk verschil met Engeland is dat er relatief weinig met ethyleen wordt bewaard in Nederland. Dat middel vraagt volgens verschillende experts om regelmatig verversen om de aardappelen niet te veel te laten slijten. Het relatief koude voorjaar is ook niet te onderschatten. Dat heeft dit jaar ook enorm in het voordeel gewerkt voor de aardappelbewaring . De overstap naar de nieuwe kiemremmers is mede daardoor in Nederland redelijk soepel verlopen.