Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het einde van het aardappelpootseizoen is voor veel akkerbouwers inzicht of ze zijn al klaar. Voor de North-Western European Potato Growers (NEPG) tijd om een schatting te maken waar het aardappelareaal op uitkomt en hoe de start van het nieuwe seizoen tot nu toe is verlopen.
NEPG verwacht dat het areaal in de EU-4 (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) met 3% tot 5% krimpt ten opzichte van een jaar eerder. "Een historische gebeurtenis", zo meldt de organisatie in een persbericht. De afgelopen 20 jaar is het areaal alleen maar gegroeid, op een uitzondering in 2014 na.
Koud en nat
De winter is natter en kouder verlopen dan we de afgelopen jaren gewend waren volgens de NEPG. De vroege aardappelen zijn onder koude omstandigheden gepoot een lopen door het koude weer dat volgde circa 2 weken achter in groei. Het poten van de hoofdoogst is in Noordwest-Europa pas ik goed opgang gekomen in de derde week april. De omstandigheden waren goed en het werk is vlot verlopen.
NEPG beschrijft de huidige markt voor de oude oogst als bullish. De vraag naar aardappelen neemt wat toe, zowel in de EU-4 landen, als in de overige Europese en Niet-Europese landen. Telers verwachten dat de vroege aardappelen later op de markt komen dan andere jaren en het koude weer is gunstig geweest voor de bewaring van de oude oogst. De kiemrust is in veel gevallen beter dan vooraf verwacht. Ook zijn er volgens de NEPG minder vrije aardappelen op de markt dan de afgelopen jaren.
Fragiele en onzekere markt
Telers zijn zich er volgens de NEPG van bewust dat de situatie in de aardappelmarkt fragiel en onzeker is. De teeltkosten zijn flink gestegen de afgelopen 2 jaar, terwijl de hectareopbrengsten de laatste 4 jaar ongeveer gelijk zijn gebleven. Ook de bewaring is fors duurder geworden en vraagt meer kennis en aandacht met het wegvallen van Chloor IPC. Tegelijkertijd ligt de sector onder een vergrootglas. Watervervuiling, erosie en het uitvoeren van gewasbescherming hebben vanuit het maatschappelijke debat de aandacht. Telers moeten zich daarvan bewust zijn.