Noord-Nederland kreeg begin mei een flinke bak water te verwerken. Hier moet nog zo'n 20% van de aardappelen gepoot worden, die voor half mei zeker de grond niet in gaan. Het Zuiden heeft zijn achterstand flink ingehaald.
Was het eind april vooral Flevoland die met flink wat regen te maken kreeg, afgelopen week was dat Noord-Nederland. Daar is inmiddels tussen de 45 en zelfs 60 millimeter neerslag gevallen. In de andere akkerbouwgebieden is het juist veel droger. Het Zuidoosten en Zuiden kregen amper met neerslag te maken. Zo konden akkerbouwers in Oost-Brabant en Limburg een flinke inhaalslag maken.
Wachten op warmte
In de meeste gebieden moet tussen de 5% en 10% van het areaal nog de grond in. In de pootgoedgebieden speelt mee dat sommige telers lang hebben gewacht. Zij vonden de pootomstandigheden veel te koud om volle bak te poten. Maar ook de aardappelen die al een maand in de grond zitten, hebben nauwelijks wat gedaan. De ogen komen net los, zo zeggen insiders.
Als enige heeft het Zuidwesten de pootwerkzaamheden zo'n beetje afgerond, uitzonderingen daargelaten. In Zuid-Holland, West-Brabant en Zeeland viel niet overmatig veel neerslag. Dat geldt ook voor de gebieden meer naar het Oosten. Hier kwam het poten laat op gang zodat begin mei nog veel moest gebeuren. Hier moet nog 5% gepoot worden. Nederland kent zo een relatief lang pootseizoen. In het Zuidwesten werd eind maart al volop begonnen, terwijl in Limburg 10 mei nog gepoot wordt en in Groningen dat misschien 15 mei of later wordt. Door deze lange periode is van veel stress geen sprake. Lang wachten heeft vooralsnog weinig achterstand opgeleverd. Pootgoed van het populaire ras Fontane is bijna overal uitverkocht, zeggen insiders. Ook Markies is nauwelijks te verkrijgen.
Na half mei het land in
Tel je de percelen pootgoed mee dan moeten akkerbouwers in Friesland en Groningen nog tussen de 10% en 20% poten. In het Noordoosten, de Veenkoloniën en zandgebieden, is dat beeld wisselend. Sommige bedrijven zijn klaar, maar neerslag verhinderde het afronden bij andere telers. Dinsdag 11 mei wordt in Noord-Nederland opnieuw een fikse hoeveelheid regen verwacht waardoor het maar de vraag is wanneer de laatste percelen gepoot kunnen worden. Waarschijnlijk pas half mei, zo is de verwachting nu.
Na een plotselinge zomerse piek afgelopen weekend valt de temperatuur de komende 14 dagen weer terug. Daarbij blijft het rond de 15 graden hangen. Geen echt lekker groeiweer maar een stuk beter dan de voorbije weken. Ook 's nachts is het dan stabiel rond de 10 graden, zo is de verwachting. Waar voldoende neerslag is gevallen, is de startpositie van de aardappelpercelen goed te noemen. In het Zuidoosten speelt mee dat het daar nog steeds erg droog is.
Droogte in Europa
In België en Noord-Frankrijk viel nauwelijks neerslag. Akkerbouwers hebben hier de pootwerkzaamheden af kunnen ronden, waarmee het werk op 10 mei bijna is afgerond. Ook in Duitsland is het poten bijna afgerond. In Beieren is de nodige neerslag gevallen, maar elders is het droog. Vooral in Frankrijk zijn de gevolgen van droogte en koud weer merkbaar. Zo hebben de graangewassen hieronder te lijden.
Waar de aardappelen op een bui regen getrakteerd zijn, begint het groeiseizoen pas nu echt. Overal in Europa is het te koud geweest en was flink wat nachtvorst te bespeuren. In de belangrijke teeltgebieden in België, Frankrijk en Duitsland blijft het kwik 's nachts wel boven nul. Met 5 tot 6 graden is het dan nog niet echt lekker weer. Gaan de gewassen aan de groei, dan wordt de vochtvoorziening een steeds kritischer punt. DCA Agroweer verwacht voor de tweede helft van mei een gemiddeld weertype qua temperatuur en vooral droge omstandigheden in heel Europa. Lokaal zijn hevige buien mogelijk.