Shutterstock

Inside Aardappelen

Britse aardappelmarkt barst helemaal los

16 April 2021 - 13 reacties

Waar op het vaste land van Noordwest-Europa de coronapandemie nog steeds een deken dikke deken op de samenleving legt, is de bevrijding in Engeland ingezet. In Nederland en België worden de versoepelingen steeds weer uitgesteld. In Duitsland worden de touwtjes weer verder aangetrokken door het oplopend aantal besmettingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Verenigd Koninkrijk heeft met zicht op brexit zijn eigen koers gevaren als het gaat om het tempo van vaccineren, met als resultaat een snelle afbouw  van de strenge maatregelen. Het open gaan van de horeca-gelegenheden zorgt er voor dat de vraag naar onder meer aardappelen voor de versmarkt en zeker ook frites voor bijvoorbeeld fish-and-chips fors toeneemt.

Vraag naar aardappelen en frites
Het 'los' gaan van de Engelse samenleving resulteert in meer vraag naar aardappelen (Agria van bovengemiddelde kwaliteit) en eindproduct op het Europese continent (lees: de ex-vrienden van de EU). Voor de versmarkt is er uit Nederland al enige afzet naar Engeland op gang gekomen. Het exporteren van producten als aardappelen is wel een uitdaging door de langere wachttijden en de papierwinkel.

Naast de opkomende vraag uit Engeland heeft Spanje zich ook gemeld in de markt en dan met name voor Agria. De oogst 2020 begint in Spanje de bodem te zien, zeker als het de kwaliteit betreft. Bovendien is de nieuwe oogst vertraagd door het natte en wat koude voorjaar. Los af teler wordt in Nederland vanaf €12,00 per 100 kilo geboden. De verwerkers In Engeland geven aan dat er volle bak wordt gedraaid, maar dat het aanbod de vraag amper kan bijhouden. Dat moet lucht kunnen geven op het vaste land.

Biedt perspectief voor Europa
Als wat we zien in Engeland de voorbode is voor de ontwikkeling van de afzet van frites in de rest van Noordwest-Europa in het tijdperk na corona dan biedt dat zeker hoop. Deze verwachting is al terug te zien aan de termijnmarkt nieuwe oogst die aan het eind van week 15 sluit op € 17,50.

De stemming onder de  fritesverwerking begon de week wat in mineur door de verzwaring van de maatregelen in Duitsland. De Duitsers hadden gehoopt dat de eerder aangekondigde versoepelingen doorgingen, maar uitstel was de boodschap. Op de aankomende versoepelingen was de afgelopen weken al wat voorgesorteerd qua opbouw van de voorraad. Nu er weer uitstel is, moet de voet weer van het gas.

Toch lijkt de fysieke markt eerder wat naar boven te kijken, ondanks tegenvallende versoepelingen van de coronamaatregelen. De markt staat laag op een zeer laag prijsniveau, zodat er voldoende afzet is richting het alternatieve circuit. De langbewaarders hebben geen haast met verkopen op deze prijzen. De koude nachten helpen qua bewaren en met het voorjaarswerk erbij, ligt de prioriteit de komende weken niet op afleveren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden