Agrifoto

Inside Aardappelen

Kou zit pootseizoen niet in de weg

12 April 2021 - Niels van der Boom - 4 reacties

Witte aardappelruggen bedekt met sneeuw. Het is een raar gezicht begin april. Na een warmtestoot eind maart kwam het aardappelen poten vlot op gang, maar abrupt moest worden afgeremd in het Paasweekend. Het mag dan koud zijn, andere factoren spelen een veel grotere rol op dit moment. Welke dat zijn? Je leest het in dit artikel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato heeft de pootvoortgang in Europa voor het eerst dit seizoen becijfert over week 14. Bij hun telers zat tot dit weekend 5% van de consumptieaardappelen in de grond, zo maakt het bedrijf bekend. Vooral in het zuidwesten hebben akkerbouwers al relatief veel gepoot door gunstige weersomstandigheden. In het zuidoosten is mondjesmaat wat gedaan. In Flevoland is het poten rustig opgezet en verder naar het noorden is het rustig.

Bron: Aviko Potato (stand t/m 9-4-21)

Europa start rustig
Vooral in Duitsland is er al flink wat gepoot. Op de zandgronden in Nedersaksen kan vlot worden gepoot en in Beieren zijn aardappeltelers bezig met de hoofdoogst. In België en Frankrijk is het nog beduidend rustiger, wat normaal is voor deze gronden. In Groot-Brittannië loopt het poten goed door en zit bijna een derde inmiddels in de grond.

Alle West-Europese landen hebben te maken met terugkerend winterweer en lage temperaturen, zowel overdag als 's nachts. Wat ook gelijk is in de EU-5 zijn de mooie omstandigheden van de grond na de winterkou in februari. Hierdoor zijn percelen veelal in perfecte staat en in jaren niet zo goed bewerkbaar geweest. De zaai- en pootwerkzaamheden verlopen daarom vlot en zonder veel moeite kan er door worden gewerkt. Naast veel gemak levert het een gunstige start van een nieuw groeiseizoen op.

Weinig neerslag
In Noordwest-Europa viel regen de afgelopen week zeer verspreid, maar in veel gevallen minder dan eerder voorspeld. Na veel zon en wind werden kleigronden eind maart alweer hard. De neerslag heeft geholpen om de omstandigheden te verbeteren. Het blijft deze week relatief koud, maar neerslag staat niet op de 14-daagse verwachting. Insiders denken daarom dat het poten snel op kan starten in de Europese landen.

Bij de lage temperaturen doen de pas gepote aardappelen weinig, maar dat is gebruikelijk voor de eerst helft van april. In mei moet het gewas het doen. De laatste 2 jaren kenmerken zich door een zeer warm, zonnig en droog voorjaar. De start van seizoen 2021 breekt met deze trend. Insiders denken dat de goede pootomstandigheden veel belangrijker zijn dan de lage temperaturen, die nu nog niet voor problemen zorgen. Alleen voor de jonge bietengewassen is het spannend. Vooral wanneer deze inmiddels in het 2 of 4-blad stadium staan. De echt vroege aardappelen zijn bescherm door vliesdoek. Van vorstschade is geen sprake.

Oude seizoen dubbel verlengd
Met het huidig verwerkingsseizoen en afzettempo zetten fritesfabrieken in op een aardappelseizoen van 13 maanden, waarbij er voor 1 augustus nauwelijks vroege aardappelen worden verwerkt. Het koude weer helpt hier juist bij, omdat de oude oogst rustig in de bewaarplaatsen blijft zitten en gemakkelijk is te koelen. Een vroege nieuwe oogst brengt juist ongewenste druk op de ketel. Bij het huidig tempo van de friteafzet en lage aardappelprijzen draaien veel verwerkers frites voor de vrieshuizen. Zo kan het verwerkingsseizoen verder worden verlengd, mocht dit nodig zijn. Volgens insiders is de strategie zo ingestoken dat na het lange seizoen 2020-21 een relatief kort seizoen 21-22 wordt ingepland waarbij voor oogst 2022 meer vroege aardappelen benodigd zijn. Inmiddels lopen de strategische gesprekken om deze bij telers onder te brengen.

Terwijl de pootmachines rondrijden spoken bij menig teler de areaalcijfers door het hoofd. Sommige insiders melden dat met name voor het ras Fontane goede belangstelling is, waardoor dit pootgoed vlot weggaat. Telers die zowel aan de fritesfabrieken als vlokkenproducenten en zetmeelfabrieken kunnen leveren, kiezen eerder voor een dubbeldoelras. Ontstaat komend seizoen meer vraag naar aardappelen, dan is het ras Fontane een goed uitgangspunt. Dit zou met name in Duitsland het geval zijn. Hierdoor ontstaat het idee dat de areaalkrimp in de EU-5 minder groot wordt dan eerder gedacht. In plaats van 10% gaat men eerder uit van 5% en in extreme gevallen nog minder.

Met een koers boven de €17,00 per 100 kilo voor het april 22 contract op de aardappeltermijnmarkt, hebben telers momenteel een prima instrument om hun nieuwe oogst in te dekken. De vraag naar het ras Innovator is eveneens goed te noemen. Voor levering oogst 21 uit de bewaring is inmiddels €20,00 betaald, zo melden insiders. Telers staan voor dit ras minder te springen, vanwege teleurstellende opbrengsten de laatste 3 jaren. Fontane presteert juist bij droogte beter en levert wel kilo's.

Stabiel pootseizoen
Met een stabiel, droog en fris weerbericht voor de komende 14 dagen kan in Noordwest-Europa het poten van de hoofdoogst vlot verlopen. Komt die voor 1 mei in de grond, dan kent het nieuwe groeiseizoen een prima start. Warmer weer en op zijn tijd een regenbui moeten dan de rest doen. De weersomstandigheden in juli, maar vooral augustus zijn uiteindelijk bepalend voor wat oogst 2021 ons gaat brengen. Met de huidige verwerkingssnelheid en een langgerekt seizoen krijgt ieder perceel de kans om volledig uit te groeien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden