Agrifoto

Inside Aardappelen

Teler treuzelt met pootgoed en hoopt zo op een koopje

12 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 18 reacties

Het uitleveren van pootgoed binnen de EU-5 komt maar traag op gang dit jaar. Aardappeltelers tonen zich afwachtend. De areaalplannen zijn nog niet overal rond. Door achterover te leunen hopen ze een koopje te scoren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aflevering van pootgoed met bestemming Europa komt langzaam op gang. De vroege rassen voor Zuid-Europa zijn inmiddels grotendeels uitgeleverd. Dit zijn voor een belangrijk deel tafelaardappelrassen. De vraag naar rassen met dit teeltdoel is tot nu toe vergelijkbaar of iets groter in vergelijking tot vorig jaar. In gebieden zoals Noord-Spanje, waar vooral aardappelen geteeld voor de verwerkende industrie en horeca, blijft de vraag wel achter.

Handel moet op gang komen
Het afleveren van pootgoed voor België, Duitsland, Frankrijk en Nederland - de grote teeltgebieden in Europa - moet nog op gang komen. Opvallend is dat in de NAO-cijfers België dit seizoen al 20.000 ton meer heeft afgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens insiders hebben enkele grote spelers leveringen naar voren gehaald omdat dit beter in de logistieke planning past.

In totaal is circa 129.000 ton binnen de Europese Unie geleverd. Vorig jaar was dat 121.000 ton. Wanneer we de vervroegde levering aan België van de totale export binnen de EU aftrekken, ligt de export circa 12.000 ton achter op vorig jaar.

Volgens de meeste handelshuizen is het dit jaar een trend onder consumptietelers om laat pootgoed te bestellen. Waar de afgelopen jaren de orders in december binnenliepen is dat nu pas in februari goed op gang gekomen. Dat blijkt ook uit de plomberingscijfers.

Afnemers hebben geen haast
Afnemers gaan ervan uit dat er ruim voldoende aanbod van pootgoed is en voelen de noodzaak niet om vroeg te bestellen. Daarbij speculeren ze ook een beetje op een eventuele prijsdaling van pootgoed. Ook de contractonderhandelingen tussen fritesfabrieken en telers lopen niet erg makkelijk op het moment. Dat zorgt voor onzekerheid bij de pootgoedafzet. Verschillende handelshuizen hebben meerjarige contracten met fritesfabrieken over het af te nemen volume pootgoed. Daarmee is al een flink deel van de afzet vastgelegd. Hoe het areaal verder wordt ingevuld, is nu nog onduidelijk.

Een verschuiving naar vrije fritesaardappelrassen wordt in Nederland niet verwacht. Het probleem is dat er maar weinig vrije rassen beschikbaar zijn die ook door de industrie gevraagd worden. Een ras als Bintje, wat hier enkele jaren geleden nog voor werd gebruikt, is inmiddels meer een teelt voor een nichemarkt geworden.

Minder aardappelen
Handelaren durven nog geen uitspraken te doen over de totale afzet in Europa voor dit seizoen. Daar is het in de huidige onzekere markt nog te vroeg voor. De meeste insiders in de pootgoedbranche gaan ervan uit dat er minder aardappelen gepoot worden, maar durven nog gooit te doen naar concrete cijfers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden