Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgen verwerken minder aardappelen

3 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De Belgische aardappelsector veel last gehad van de coronacrisis afgelopen jaar. Telers, verwerkers en afnemers zijn van de ene op andere dag getroffen door een wereldwijde lockdown. Daardoor storten de vraag van de van de horeca en food service in. De aardappelprijzen op de vrije markt kwamen in een vrij val en zakte naar het niveau van voeraardappelen. Dat werd volgens Belgapom versterkt door het besluit van de industrie om de contracten zoals afgesproken na te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In België is in 2020 is 5,08 miljoen ton aardappelen verwerkt volgens cijfers van Belgapom. Dat is een daling van 4% ten opzichte van 2019 en laagste niveau in 3 jaar. In de periode van 1995 tot en met 2019 groeide de verwerking van 500.000 ton naar 5,43 miljoen ton.

De Belgische aardappelsector heeft veel last gehad van de coronacrisis afgelopen jaar. Telers, verwerkers en afnemers zijn van de ene op andere dag getroffen door een wereldwijde lockdown. Daardoor stortte de vraag van de horeca en foodservice in. De aardappelprijzen op de vrije markt kwamen in een vrij val en zakte naar het niveau van voeraardappelen. Dat werd volgens Belgapom versterkt door het besluit van de industrie om de contracten zoals afgesproken na te komen.

Gekoelde frites hard geraakt
De verkoop van diepgevroren frites liep met 100.000 ton (4,5%) terug naar 2,13 miljoen ton in 2020. Verhoudingsgewijs was de impact op de gekoelde frites het grootst met een daling van 18,7%. De daling bij overige producten zoals pureeproducten, chips, vlokken en granulaten was 2%, van 684.000 ton tot 671.000 ton.

De crisis heeft flinke gevolgen gehad voor de investeringen die de verwerkende industrie gedaan heeft. Die zijn met 15% gedaald in 2020 tot €248 miljoen. Ook in het personeelsbestand is gesneden. In 2019 waren 5.001 werknemers rechtstreeks werkzaam bij de fritesfabrieken. In 2020 zakte dat aantal met 16,5% naar 4.179 fte's.

Daling productie minder sterk dan Nederland en Frankrijk
De daling in productie van de Belgische industrie is minder sterk dan die in Nederland en Frankrijk. Volgens Belgapom komt dat omdat de Belgische industrie zich meer op de retail richt. Daarnaast heeft de brexit een positief effect gehad op de export. Uit voorzorg zijn er eind 2020 meer frites naar Engeland verscheept. In het begin 2021 wordt een correctie op de export naar Engeland verwacht.

Herstel verwacht, uitdagingen blijven
Belgapom verwacht dat in de tweede helft van 2021 de markt weer herstelt door vaccinatie tegen corona. De vraagt blijft wel hoe het openbare leven zich herstelt. De sector staat sowieso voor grote uitdagingen. Denk aan de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie. Door de crisis laait ook het nationale protectionisme op. Dat varieert van nationaal uitgebouwde labels tot onterechte antidumingsmaatregelen. Het internationale handelsverkeer wordt daardoor ernstig belemmerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden