Nederlandse pootgoedtelers, die op hoogwaardig uitgangsmateriaal uit Schotland vertrouwen voor de pootaardappelvermeerdering, worden door een handelsblokkade gedwarsboomd. Daar moet snel verandering in komen als het aan LTO Nederland ligt. Handelshuizen doen wat ze kunnen.
De brexit heeft grote gevolgen voor de pootgoedsector. Telers in Groot-Brittannië mogen niet langer pootgoed exporteren naar de Europese Unie en Noord-Ierland. Dat heeft niet alleen nadelige gevolgen voor telers daar. Een deel van de Nederlandse pootgoedtelers maakt gebruik van hoogwaardig Brits uitgangsmateriaal, voornamelijk afkomstig uit Schotland. Dat is door de brexit op dit moment niet beschikbaar in de EU.
Tot 1 juli is het voor de Britten wel mogelijk om pootgoed vanuit Europa te importeren, maar niet vice versa. Dat is voor de enkele Nederlandse pootgoedtelers die Schots uitgangsmateriaal gebruiken problematisch. Voor de betrokken telers is het van groot belang om op zeer korte termijn toegang te krijgen tot het Schotse pootgoed. Het nieuwe pootseizoen staat inmiddels voor de deur. Om dit teeltjaar niet verloren te laten gaan, moeten er snel stappen gezet worden.
Levering vervroegd
Het is een relatief kleine groep Nederlandse telers die gebruik maakt van hoogwaardig Schots pootgoed. Verschillende Nederlandse handelaren geven aan dat het grote probleem vooral bij de telers in het Verenigd Koninkrijk ligt. Zij worden erg afhankelijk van de export naar landen buiten de EU, wat zeker in het huidige handelsklimaat ongunstig is.
Vooruitlopend op de brexit zijn leveringen van pootgoed naar voren gehaald en al voor 31 december naar het vaste land verscheept. Een deel van het pootgoed dat normaal uit Schotland komt, wordt vervangen door bijvoorbeeld Nederlands pootgoed. Vooral bij de vrije rassen is dat het geval. Het importverbod maakt het lastig om bepaalde niches in te vullen. Er blijven dan ook enkele knelgevallen over.
Europese Commissie ligt dwars
LTO Nederland heeft via de Europese belangenorganisatie Copa Cogeca gevraagd om equivalente maatregelen. De Europese Commissie houdt de boot nog af en wil eerst toezegging van de Britten dat ze zich aan de EU-wetgeving houden. Iets wat de Britten juist niet willen, om vrijheid over hun sector te houden. De huidige deadline van 1 juli is veel te laat om dit seizoen op tijd over Schots pootgoed te beschikken.
De Schotse pootgoedtelersvereniging PBGA heeft het Britse landbouwministerie opgeroepen om de import van EU-pootgoed naar Groot-Brittannië aan banden te leggen. Volgens hen is die maatregel nodig om de patstelling te doorbreken en om de Schotse pootgoedsector te redden. Jaarlijks gaat circa 28.000 ton pootgoed vanuit de EU naar het VK. De Schotse telers exporteren 22.000 ton naar de EU. Dat is ongeveer een vijfde van hun totale export.