De werkelijke aardappelproductie van Oekraïne komt niet overeen met de statistieken. De productie van aardappelen is grovelijk overschat en dat heeft behoorlijke gevolgen voor de investeringen in de sector.
"De bruto-aardappeloogst moet rond de 20 à 21 miljoen ton liggen, terwijl in de praktijk hoogstens 12 à 13 miljoen ton is geoogst", zo vertelde Serhiy Rybalko, de vicevoorzitter van de vereniging voor aardappelproducenten in het land, recent op een persconferentie. Hij zei dat de meetmethoden achterhaald zijn en dat deze niet meer aansluiten op alle veranderende omstandigheden in de praktijk.
"Onjuiste statistieken schrikken buitenlandse investeerders af", aldus de vereniging. "Nog is erger is het dat de overheid beleid heeft gemaakt op basis van onjuiste productiecijfers en ook liggen er genoeg plannen voor investeringen in opslag en verwerking." De overheid stelt in de komende 5 jaar omgerekend €35 miljoen beschikbaar voor telers en verwerkers om de aardappelsector te ondersteunen. "Dat zou veel meer moeten zijn om de werkelijke productiepotentie te benutten."
Van exporteur naar importeur
Oekraïne importeerde in heel 2020 ongeveer 0,5 miljoen ton aardappelen uit onder andere Nederland, terwijl er 2 jaar eerder nog een vergelijkbare hoeveelheid werd geëxporteerd. Volgens de producentenvereniging komt dat voornamelijk doordat het grote overschot van goedkope aardappelen uit de Europese Unie de lokale telers van de markt drijft.
"Het grootste deel van de aardappeloogst wordt weggegooid of wordt als veevoer gebruikt. Kleinere en nieuwe telers weten de weg naar de supers moeilijk te vinden. Uit gegevens blijkt dat 4 miljoen ton nu wordt gebruikt voor humane consumptie." Rybalko baseert zich daarbij op gegevens van het ministerie van Gezondheid. Zij gaan uit waar van 120 kilo aardappelen per persoon per jaar bij circa 35 miljoen inwoners.
Op basis van de officiële cijfers is Oekraïne het vierde grootste aardappelproducerende land ter wereld. Alleen China, India en Rusland telen meer aardappelen. De teelt in Oekraïne is wel kleinschalig. Slechts 5% van de productie is in handen van de professionele telers. Daarnaast liggen de hectareopbrengsten volgens de officiële gegevens op circa 16,6 ton per hectare.