De verwachting is dat het aardappelareaal in het zuiden van Europa kleiner gaat uitpakken dan eerder verwacht, zo melden insiders. Door een overvloedige oogst in Noord-Europa en de verwachtingen dat de behoefte vanuit fritesfabrieken minder groot is door de coronacrisis, lijken veel Zuid-Europese telers eieren voor hun geld te kiezen en stappen zij over op andere gewassen.
In het zuiden van Spanje is tot 80% van het areaal inmiddels geplant. En duidelijk is voor insiders dat het areaal minder groot uitpakt dan eerder verwacht, al is van officiële schattingen nog geen sprake. Volgens insiders hebben veel telers besloten om minder aardappelen te planten vanwege de grote oogst in Noord-Europa. Hierdoor zijn de prijzen in deze landen afgelopen jaar naar fikse dieptes gezakt. In Zuid-Europa liggen de prijzen duidelijk hoger, al is ook hier afgelopen tijd een daling zichtbaar geweest van bijna 2% (tot een prijs van ongeveer €16 per 100 kilo). Daarbij wordt verwacht dat het toerisme dit seizoen niet volledig zal herstellen, wat de afzet blijft bemoeilijken.
Hoewel over officiële cijfers nog geen sprake is, heeft het ministerie van Landbouw in Spanje wel nieuwe cijfers over de oogst van afgelopen jaar bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de aardappeloogst uitkomt op 2,143 miljoen ton (op 67.296 hectare). Dit zorgt voor een hectareopbrengst van 31,8 ton, wat 6% minder is dan in 2019. De oogst van late aardappelen ligt 18% lager dan vorig jaar, op 674.465 ton. In Castilla y Léon, de grootste aardappelproducerende regio van Spanje, komt de productie 11% lager uit op 830.572 ton.
Minder pootgoed in Portugal
Ook in Portugal worden minder aardappelen verwacht. Volgens insiders geven vooral veel telers de teelt van pootgoed op. Dit omdat verwacht wordt dat de behoefte vanuit de fritesindustrie 10% tot 15% lager zal zijn, voornamelijk als gevolg van de coronacrisis. Veel aardappeltelers kiezen eieren voor hun geld en stappen over de tafelaardappelen of winteruien. Deze trend is overigens niet helemaal nieuw. In de afgelopen seizoenen is circa 30% van het aardappelareaal in het zuiden van Lissabon ingeruild voor winteruien, met name vanwege de sterke Europese vraag.
Daarnaast wordt het planten van de aardappelen bemoeilijkt door het natte weer in december. Volgens insiders gaat alleen nog op kleine stukken zandgrond wat de grond in. In Noord-Lissabon, waar de vroege aardappelen meestal vanaf december worden gepoot, is bijvoorbeeld nog maar weinig gebeurd. Al met al wordt daarom ook hier een lichte daling in het areaal verwacht, zo laten insiders weten.