De pootgoedexport verloopt zeer wisselend. Corona heeft in Afrika en Azië hard toegeslagen. Cash voor de import van pootgoed is in deze landen een probleem. De economie in zowel Algerije als in Egypte is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van olie en toerisme, waardoor harde valuta ontbreken. Ook de slechte aardappelprijzen van afgelopen seizoen spelen een rol.
Veel vroege bestemmingen hebben de orders geplaatst en handelshuizen melden dat de exportvolumes dit seizoen achterblijven of stabiel zijn aan dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast staan de prijzen over de hele linie onder druk en zijn de verschillen tussen exporteurs groot. Ook voorzien insiders dat resultaten tussen de verschillende rassen en afzetmarkten groter zullen zijn dan voorgaande jaren.
Jeroen Kuin, exportmanager bij Agroplant, ziet toenemende belangstelling voor de monopolierassen. "Iedereen kan vrije rassen telen, maar door te kiezen voor een monopolieras onderscheidt een teler zich van de massa en kan er meerwaarde gecreëerd worden." De export loopt bij Agroplant goed door. De handel naar Noord-Afrika en Azië is grotendeels achter de rug. Het is afwachten wat de vraag in Zuid-Europa gaat doen. "De situatie per land is verschillend, maar het volume dat tot nu toe geëxporteerd is, loopt zeker niet achter op vorig jaar."
Vraag blijft achter
De vraag naar pootgoed blijft in Nederland achter ten opzichte van vorig jaar. Er is voldoende aanbod van pootgoed en dat maakt dat de noodzaak om vroeg te bestellen er niet is. Afspraken voor contractfrites worden tot nu toe nagekomen. Fabrikanten zijn nog bezig met de afzetverwachting voor seizoen 2021/2022. Er is echter nog geen uitspraak te doen over een verandering in het fritesareaal. Het is onzeker of de achterblijvende vraag het gevolg is van een ruim aanbod van pootgoed of dat het areaal van de fritesaardappelen zal krimpen.
Insiders verwachten dat de vraag naar specifieke tafelrassen dit seizoen gaat toenemen. Door horecabeperkingen in heel Europa is de afzet van tafelaardappelen toegenomen. Deze trend wordt over 2021 waarschijnlijk doorgezet. Er wordt een kleine areaaluitbreiding verwacht ten koste van het fritesareaal. Maar, ook hier moet de handel nog op gang komen en is het te vroeg voor conclusies.
Pootgoedareaal groeit niet
Van groei in het pootgoedareaal in Europa is in 2021 waarschijnlijk geen sprake. De trend van de afgelopen jaren wordt daarmee doorbroken. Er is veel onzekerheid in de markt en dat maakt de handelshuizen voorzichtig zijn. De verwachting is dat het pootaardappelareaal in Noordwest-Europa in 2021 ongeveer gelijk zal zijn of licht zal krimpen ten opzichte van 2020. De definitieve planning is nog niet gemaakt. Verschuivingen zijn in de huidige marktomstandigheden zeker denkbaar.
Onder telers blijft de belangstelling voor de pootgoedteelt aanwezig. De afgelopen jaren zijn goede rendementen behaald. Een slecht jaar komt vaker voor in deze markt en schrikt de telers niet direct af. De huidige problemen op de aardappelmarkt worden voornamelijk veroorzaakt door corona. De insiders verwachten daarom dat de kansen voor de teelt van pootgoed op de middellange termijn goed blijven.