Ook in november hebben Afrikaanse landen een flink volume consumptieaardappelen afgenomen van Nederland. De export naar dit continent ligt dit jaar inmiddels 80% hoger dan vorig jaar het geval was. De Europese export daalde juist met 30%.
De grootste afnemer van consumptieaardappelen was in november Duitsland met 12.158 ton. Op plek 2 staat België met 11.145 ton. Op nummer 3 vinden we het eerste Afrikaanse land: Senegal met 9.882 ton. Ook Mauritanië en Mali namen een behoorlijke hoeveelheid aardappelen af, blijft uit de cijfers die de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft gepubliceerd.
Meer naar Duitsland
In vergelijking met een jaar eerder is het volume naar België in november met 64% gedaald. De export naar Duitsland steeg juist met 14%. Ook over heel 2020 ligt de export naar onze oosterburen hoger. In totaal 20%, goed voor 8.300 ton. België nam dit kalenderjaar (tot en met november) juist 45% minder aardappelen af.
De groei in de export naar Afrika is nog groter. Vooral Senegal, Mali en Ivoorkust hebben dit jaar flink wat aardappelen hier gekocht. De export tot en met november bedraagt 85.000 ton tegenover 47.680 ton vorig jaar. Een plus van 80%. Ook naar Amerika en Azië werden meer aardappelen geëxporteerd dit jaar.
In de min
Omdat Europa dit jaar tot nu toe 71.500 ton minder aardappelen heeft afgenomen, komt 2020 toch in de min ten opzichte van een jaar eerder. De exportteller staat op bijna 300.000 ton tegenover 322.000 ton een jaar eerder.
De kans is groot dat er in de exportlijst van december een nieuw land bij komt: India. Al jaren probeert de Nederlandse aardappelsector consumptieaardappelen naar dit land te exporteren. Vanuit Duitsland is dit al wel toegestaan. Omdat India een tekort aan aardappelen en uien kent, met zeer hoge marktprijzen tot gevolg, is het vanaf december toegestaan om aardappelen te exporteren. De grens is tot 31 januari 2021 geopend. Wel moeten de aardappelen gewassen zijn en via een van 6 aangewezen havens worden uitgevoerd.