Agrifoto

Inside Aardappelen

'Kiemremming te duur voor vrije aardappelen'

16 December 2020 - Niels van der Boom

Aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) maakt zich zorgen over de kiemremming van consumptieaardappelen. Volgens de organisatie is het niet langer lonend om vrije aardappelen te behandelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Schaarste
Alle Europese landen hebben dit jaar te maken met het gemis van CIPC. Voor veel aardappeltelers betekent dit ook hun eerste kennismaking met de vervangers. Door de enorm toegenomen vraag zijn deze andere middelen schaars. Dit geldt ook voor de toedieningsapparatuur. Deze schaarste resulteert ook in hogere prijzen. Vooral voor de lange bewaring tot de zomer van 2021 hebben telers met hoge kosten te maken.

Ook zijn er in de EU-5 partijen te vinden die problemen hebben met de kieming. In Duitsland is het gebruik van 1,4Sight en Argos olie sinds 4 december helemaal verboden. Volgens insiders wordt nog voor de kerst een nieuwe toelating voor 1,4Sight verwacht. De eis is daarbij dat het middel alleen met een Electrofog mag worden toegediend. Eerder werd verouderde apparatuur gebruikt, waardoor 2 bewaarschuren afbrandde.

Bewaren niet lonend
De NEPG concludeert dat het onmogelijk is om vrije aardappelen te behandelen met deze nieuwe middelen. Daarvoor zijn de prijzen ervan gewoonweg te hoog. Dit is ook de reden veel vrije aardappelen al zijn afgeleverd. Niet richting de fritesindustrie, maar voor verwerking tot zetmeel, biogas en veevoer. Ook is een deel geëxporteerd. Voorraadcijfers uit Frankrijk, en België tonen aan dat fabrieken weinig vrije aardappelen hebben afgenomen. Nederlandse voorraadcijfers laten een relatief grote hoeveelheid vrij product in opslag zien. Volgens de NEPG worden deze vrije aardappelen vervroegd afgezet.

Ondertussen buigen aardappeltelers zich over het nieuwe seizoen. Is het nieuwe jaar gestart, dan beginnen verwerkers met het contracteren van aardappelen voor oogstjaar 2021. De NEPG schat in dat er minder contracten worden afgesloten. Het houdt daarbij vast aan hun advies om het aardappelareaal met 15% tot 20% te laten dalen.

Meer geconsumeerd
Fabrieken draaien volgens de organisatie in deze periode op 80% tot 90% van hun normale capaciteit. Dit blijft zo tot in Europa de horeca weer kan openen en de consumptie toeneemt. Wel worden in de NEPG-landen meer tafelaardappelen geconsumeerd. Ook de export loopt relatief goed, vooral naar Afrika.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden