Het Duitse Bondsambt voor consumentenbescherming en voedselveiligheid (BVL) heeft per direct het gebruik van de kiemremmingsmiddelen 1,4Sight en Argos verboden. Dat meldt de overheidsorganisatie op hun website. Twee schuren gingen recent in vlammen op door verkeerd gebruik van de middelen.
Het BVL maakte 4 december het nieuws bekend. Op deze datum gaat ook een algeheel verbod in op beide kiemremmers, die zeer veel in de aardappelteelt worden toegepast. Met het verdwijnen van CIPC (chloorprofam) zijn 1,4Sight (dimethylnaftaleen) en Argos (sinaasappelolie) – samen met de muntolie Biox-M – de meest gebruikte kiemremmers. De middelen zijn sinds 2018 en 2020 toegelaten in Duitsland. Naast gebruik mogen de middelen ook niet langer verhandeld worden.
Schuren afgebrand
Dit verbod volgt nadat in korte tijd 2 aardappel bewaarloodsen afbrandde in de deelstaten Saksen-Anhalt en Beieren. De schade loopt in de miljoenen omdat beide schuren volledig zijn verwoest. Reden voor de brand is het gebruik van heet-vernevelingsapparatuur voor toediening van de middelen. Om mensen en hun omgeving te beschermen kondigt het BVL daarom een direct verbod aan. Pas wanneer goed duidelijk wordt gemaakt met welke apparatuur de middelen wel en niet mogen worden toegepast.
Volgens de overheidsdienst is heet-vernevelingsapparatuur gebruikt die niet langer is toegestaan bij deze middelen. Omdat sommige bedrijven deze apparatuur misschien nog wel gebruiken wordt direct opgetreden. In het nieuwsbericht wordt onderstreept dat meer duidelijkheid op het etiket vereist is over de juiste apparatuur en met de juiste instructies.
Grote impact
Voor Duitse aardappeltelers en de aardappelsector heeft dit besluit grote impact. Zeker wanneer het lang duurt voor het label is aangepast. Na het verdwijnen van CIPC is 1,4Sight – in combinatie met MH – het meest toegepaste kiemremmingsmiddel. Ook Argos wordt al veel toegepast om aardappelen met kiemen te behandelen.
Ook in Nederland is veel te doen omtrent de nieuwe middelen. Niet alleen vanwege de hoge prijs en beperkte beschikbaarheid, maar ook vanwege de indringende lucht van deze middelen. Het is daarom van groot belang om de re-entry tijd strikt in acht te nemen wanneer een bewaarplaats is gegast. Toelatingshouder BASF werkt momenteel aan borden die op de cel geplaatst moeten worden. Dit is omdat de cel na een behandeling minimaal 48 uur hermetisch gesloten moet blijven, zo zegt het. Een bord moet dat duidelijk maken.
Tekort
De 2 Duitse gevallen zijn volgens insiders het gevolg van illegaal geïmporteerde 1,4Sight uit Nederland, waarbij niet goed naar de voorschriften op het label is gekeken. Door de enorme vraag naar het middel in Europa is in sommige landen een groot tekort ontstaan. Dat geldt ook voor de juiste toedieningsapparatuur voor de nieuwe kiemremmers.