Dat de pootgoedmarkt het zwaar te verduren heeft dit jaar is duidelijk. De marktsituatie is zelfs zo moeilijk dat Middenmeer al sinds week 44 geen notering meer samenstelt voor Spunta. Een uitzonderlijke situatie. Des te opvallender is het dan ook dat het aantal plomberingen hoger is dan de afgelopen jaren. Hoe zit dat?
Een paar weken terug schreven we al dat de pootgoedmarkt zich in een mineurstemming bevindt. De opbrengsten zijn gemiddeld te noemen en de kwaliteit is over het algemeen goed, al is er wel elk jaar een toename zichtbaar in het aantal dierlijke beschadigingen. De stroeve afzet naar de overzeese bestemmingen gooit echter roet in het positieve sentiment. De ernst van de situatie is onder meer zichtbaar in het feit dat Middenmeer afgelopen weken geen notering heeft kunnen samenstellen voor Spunta. Inmiddels doen zelfs geluiden de ronde dat ook Frankrijk bestellingen annuleert.
Vroege bestemmingen
Met het bovenstaande in het achterhoofd is het dan ook opvallend dat er tot en met oktober niet eerder zoveel pootgoed geplombeerd was. Tot op heden is er dit seizoen al 94.961 ton pootgoed geplombeerd, een verschil van maar liefst 20.870 ton met vorig seizoen. In het seizoen daarvoor was tot en met oktober zelfs maar 49.813 ton geplombeerd. Het enige seizoen dat nog enigszins in de buurt van dit jaar komt, is seizoen 2014. Toen was in deze periode 92.665 ton pootgoed geplombeerd. Suggereert het aantal plomberingen dat de mineurstemming niet nodig is?
Het logische antwoord op de bovenstaande vraag lijkt 'ja', maar de plomberingscijfers geven toch een enigszins vertekend beeld. Het zegt namelijk nog niets over het totale seizoen. Dat de cijfers op het moment zo hoog zijn, komt namelijk vooral doordat de export richting de vroege bestemmingen dit jaar beter is dan in voorgaande jaren. Zowel Pakistan als Bangladesh hebben in de eerste maanden van het seizoen fors meer pootgoed afgenomen dan in voorgaande jaren. Dit komt onder andere doordat de aardappelteelt in Bangladesh door de overheid gestimuleerd wordt.
Tempo vasthouden
Het gaat bij deze landen echter maar om volumes van enkele duizenden tonnen. De belangrijkste afzetgebieden – bijvoorbeeld Egypte, Algarije en Cuba (met een afzet van tienduizenden tonnen) – komen pas later op de markt en deze vooruitzichten zijn bij lange na niet zo positief. Als gevolg van het coronavirus en diverse valutaperikelen, waardoor er soms zelfs niet eens voldoende geld is om product te kopen, is de verwachting vanuit de markt dat de afzet vanaf dit moment zal stagneren.
Het bovenstaande betekent tevens dat de plomberingscijfers dit tempo naar verwachting niet vast kunnen houden. Met andere woorden: het is niet waarschijnlijk dat de plomberingscijfers richting het einde van het seizoen nog steeds zo ver boven de voorgaande jaren uitstijgen. Of er moet nog een omslag gemaakt worden in de markt.