Het Permanent Comité in Brussel heeft toestemming gegeven voor een tijdelijke Maximale Residu Limiet (MRL) voor het kiemremmingsmiddel chloorprofam (CIPC). Het gaat om een tijdelijk limiet van 0,4 milligram per kilo. De verwachting is dat deze aanpassing in werking treedt rond de zomer van 2021, al moet er voor een datum gewacht worden op verdere besluitvorming in de Europese Unie.
Het besluit van het Permanent Comité is dus niet het eindstation. Nu is het aan de Europese Raad en het Europees Parlement om een oordeel te vellen. De publicatie daarvan is over 3 tot 6 maanden te verwachten. Dat betekent dat de exacte ingangsdatum nog niet bekend is, maar verwacht wordt dat die rond de zomer van 2021 zal liggen. Tot de tijdelijke MRL van 0,4 milligram per kilo ingaat, blijft de huidige norm van 10 milligram per kilo van kracht.
Sinds 1 januari geldt een verbod op het gebruik van chloorprofam in Europa, maar consumptieaardappelen zijn op deze manier in het seizoen 2020/2021 nog onder de huidige MRL-waarden af te leveren. Voor import van consumptieaardappelen van buiten de Europese Unie geldt dat deze straks ook aan de tijdelijke MRL zal moeten voldoen.
Onwerkbare situatie
Nadat de Europese Unie besloten had om de toelating van CIPC niet te verlengen, zou de MRL normaalgesproken terugvallen naar een niveau van 0,01 milligram per kilo. Die standaard grenswaarde leverde volgens de sector echter een onwerkbare situatie op. In schuren waar in het verleden CIPC is gebruikt, bestaat immers een groot risico op kruisbesmetting. Met een tijdelijke MRL en het volgen van het schoonmaakprotocol is er voor de sector een oplossing gevonden.
"Deze problematiek heeft voor veel hoofdpijn gezorgd in de sector. In de Taskforce Kiemremming van BO Akkerbouw hebben de leden van onder meer LTO Nederland, NAV, VAVI en NAO hard gewerkt aan een oplossing, samen met Europese partners. Er zijn inmiddels alternatieve middelen beschikbaar voor de bewaring en er ligt een schoonmaakprotocol voor bewaarplaatsen. Nu is er dan ook duidelijkheid over de tijdelijke MRL. Hiermee kan de sector verder", aldus André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10889612/chloorprofam-neemt-horde-naar-tijdelijk-residulimiet]Chloorprofam neemt horde naar tijdelijk residulimiet[/url]