Tussen de buien door hebben aardappeltelers afgelopen week mondjesmaat kunnen rooien. Vooral in het zuidwesten moesten de rooiers noodgedwongen stil blijven staan. Telers in de kustregio's gaan een week tegemoet met potentieel veel neerslag. Niet alleen in Nederland, maar ook zuidelijker.
De oogstgrafiek van Aviko Potato laat ondanks een wisselvallige week toch flink wat verschuiving zien. Het meest in het hoog springend is Noord-Holland, waar een correctie is doorgevoerd. Onder de Aviko-telers is nu 55% van de hoofdoogst binnen, waar vorige week nog over 15% werd gesproken. Het areaal consumptieaardappelen in die provincie is dit jaar zo'n 200 hectare kleiner. Wellicht dat vorig najaar nog vers in het geheugen zat, toen lang niet alle percelen in de herfst gerooid konden worden.
Kwart gerooid
Dat telers najaar 2019 niet zijn vergeten, blijkt wel uit een stemmingspeiling. Zeker nu de potentiële beloning zeer waarschijnlijk beneden kostprijs is lopen telers liever geen risico. Voor de regenperiode kon echter niet iedereen aan de slag. Te droog, druk met uien, te laag onderwatergewicht of niet voldoende afgestorven. Dit maakt dat er nauwelijks gestart was met de hoofdoogst. Voor heel Nederland raamt Aviko de oogstvoortgang nu op ruim een kwart. Vorig jaar was dat nog minder. Toen was ruim 10% gerooid. Wat de grafiek mogelijk vertekent is dat relatief veel af land aardappelen al zijn geoogst.
De verschillende teeltgebieden hebben in week 40 niet stilgezeten. Na Noord-Holland is Gelderland met 35% het verst gevorderd, omdat het hier veelal af land aardappelen betreft. In Oostelijk Flevoland is volgens Aviko in een week tijd 20% van de oppervlakte gerooid. Hier viel het mee met de neerslag. Ook elders in de provincie is gerooid. Het zuidwesten kruipt van 15% naar bijna 20%. In het zuidoosten komt het rooien net op gang. In een week tijd werd dik 15% van de oppervlakte geoogst. Ook in het noorden van ons land werd maar mondjesmaat gerooid.
Kijkend naar de EU-6 dan is Polen het verst gevorderd. Dit komt overeen met de bevindingen van Boerenbusiness. Het weerbeeld is vergelijkbaar met West-Europa. Na een lange droge periode viel afgelopen week rijkelijk neerslag. Ook deze week wordt nog regen voorspeld, waarna het droger wordt. Dat is vooralsnog gunstig voor de oogstomstandigheden. Vaak is onder te droge omstandigheden gerooid, met beschadiging tot gevolg.
Spannende situatie in België en Frankrijk
Akkerbouwers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn eveneens vergevorderd met de aardappeloogst. Aviko raamt de voortgang daar op bijna 60%. Dit is meer dan in de voorbije jaren werd behaald. In België en Frankrijk is dat wel anders. Bij onze zuiderburen moeten vrijwel alle aardappelen nog gerooid worden van de hoofdoogst. In Frankrijk is nu ruim 10% gerooid. In de laatste 5 jaar was dat niet eerder zo weinig. Veel percelen konden niet eerder worden gerooid omdat ze niet voldoende waren afgestorven en omdat het eerder te droog was. Daarna viel plots een fikse hoeveelheid neerslag.
Ook deze week worden de Belgische en Franse kustregio's niet gespaard wat neerslag betreft en het is er al flink nat. Langs de kust, ook in Nederland, komt de cumulatieve neerslag op 50 tot 70 millimeter deze week. Verder naar het oosten wordt droger weer afgegeven. Daar kan de oogst half oktober hopelijk van start gaan. Tot in november zal flink wat werk verzet moeten worden. Het is niet voor het eerst dat relatief laat nog veel geoogst moet worden, maar dat levert wel de nodige risico's op. Risico's die niemand dit seizoen wil nemen.