In België zijn de Fontanes en Challengers tussen de laatste 2 proefrooiingen maar beperkt in opbrengst gegroeid. Doordat een inhaalslag niet mogelijk is gebleken, komt de oogst fors onder het meerjarig gemiddelde uit. Dit tonen proefrooiingen op 31 aardappelpercelen met Fontane en 18 percelen met Challenger, verspreid over de Vlaanderen en Wallonië.
Op 75% van de 31 percelen met Fontane had bij de laatste proefrooiing op 21 of 22 september de loofdoding al plaatsgevonden, waarbij de start van de loofdoding rond 13 september lag. De totale opbrengst is vrijwel niet toegenomen tussen de laatste 2 proefrooiingen en ligt in de derde week van september op gemiddeld 46,4 ton per hectare, wat toch behoorlijk onder het meerjarig gemiddelde (2014-2019) van 51,9 ton is.
Grote verschillen tussen percelen Fontane
Tijdens de eerste proefrooiing werd al een mindere opbrengst genoteerd en die achterstand bleek uiteindelijk niet meer in te halen. Dit omdat de nagroei het gehele seizoen iets trager was dan normaal en het gat tussen de huidige opbrengst en het meerjarig resultaat dus steeds groter werd. Opvallend is dat de nagroei tussen 7 en 21 september redelijk normaal te noemen is: 150 kilo per hectare per dag.
Wat verder opvalt, is dat de spreiding tussen de aardappelpercelen flink is. De laagste opbrengst voor Fontane komt op 24 ton, terwijl de hoogste resultaten boven de 55 ton per hectare uitkomen. Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: dit betreft namelijk alleen de beregende percelen zijn. Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is het seizoen constant gebleven. In Vlaanderen lag de gemiddelde opbrengst met 50 ton hoger dan in Wallonië (42 ton).
De grofte is uiteindelijk ook fijner uitgekomen dat het 6-jarig gemiddelde. Het gemiddelde voor België noteert namelijk 38,5 ton in de sortering van 50 millimeter opwaarts, terwijl het gemiddelde 41,3 ton is. Procentueel zit echter 82% van de opbrengst in deze sortering, ten opzichte van een gemiddelde van 80%. Het onderwatergewicht komt uit op 416 gram. Dit is een normaal resultaat voor Fontane.
Weinig nagroei in Challenger
De bruto-opbrengst van de percelen Challenger komt half september uit op 42,5 ton per hectare, wat tevens fors onder het meerjarig gemiddelde is. In de voorgaande 6 jaren lag de opbrengst op gemiddeld 51,7 ton. Door de aanhoudende droogte en hitte eind augustus is de aangroei beperkt gebleven. Tussen 7 en 21 september kwam de aangroei uit op 70 kilo per hectare per dag.
De variatie tussen de percelen Challenger is wel minder groot dan bij Fontane: het verschil tussen de laagste (35 ton) en hoogste opbrengst (48 ton) komt slechts op 13 ton. Naast een mindere opbrengst is de sortering ook hier fijn: 26,4 ton zit in de maatsortering 50 millimeter opwaarts. Het meerjarig gemiddelde komt uit op 41 ton. In Vlaanderen is dit wel hoger: 30 ton versus 22 ton in Wallonië. Het onderwatergewicht is stabiel rond de 442 gram, wat circa 30 gram meer is dan het gemiddelde van de voorgaande jaren.