Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoe staat het ervoor met de pootgoedoogst?

23 September 2020 - Kimberly Bakker

Door de mooie weersomstandigheden zijn veel pootgoedtelers vandaag de dag druk met rooien. Hoe staat het ervoor met de oogst, wat wordt verwacht van de opbrengst en zijn de eerste resultaten uit de nacontrole echt zo negatief als eerder werd verwacht?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van pootgoed is op het moment volop gaande. Alhoewel exacte percentages nog lastig te geven zijn, is een voorzichtige schatting dat 70% nu gerooid is. Door het prachtige weer deze week is, waar dat kan, al veel werk verzet. Door de droogte zijn diverse gebieden in het zuiden van het land nog te droog om te rooien. De verwachte neerslag komend weekend moet daar voor volgende week verandering in brengen.

Over het algemeen verloopt de pootgoedoogst voorspoedig, zo laten de insiders weten. De zogenaamde 'uiterlijke kwaliteit' lijkt goed te zijn (er zijn bijvoorbeeld relatief weinig problemen met schurft) en de opbrengsten komen naar verwachting rond het 5-jarig gemiddelde uit. Deze voorspelling komt overeen met wat medio augustus werd verwacht.

Nacontrole in lijn met vorig jaar
Een maand geleden werd ook met een hoop spanning naar de nacontrole gekeken. Ondertussen is een klein gedeelte van de keuringen uitgevoerd (circa 15%) en daaruit blijkt dat het percentage verlagingen en afkeuringen iets lager is dan vorig jaar. Dat bleek ook al uit het laatste bericht van de NAK: hierin werd gesproken over een verlagingspercentage van 14,5%, terwijl dat vorig jaar 14,8% was. Hoewel slechts een klein deel al gekeurd is, biedt het voor sommigen al voorzichtig wat reden tot opluchting. De verwachting was namelijk dat het percentage dit jaar hoger uit zou komen, onder andere vanwege de hoge luizendruk.

Dezelfde insiders geven ook aan dat hiermee niet het idee moet ontstaan dat de situatie meevalt, want dat is niet zo. Het percentage van verlagingen en afkeuringen is en blijft hoog. Ook wordt gemeld dat er nog flink wat pootgoedtelers zijn die problemen hebben met hun uitplant. Voor handelshuizen is het nu vooral de vraag hoe ze dat volgend seizoen gaan invullen.

Nieuw certificaat tegen fraude
De NAK liet daarnaast afgelopen week weten dat het de certificaten voor pootgoed gaat voorzien van een aantal veiligheidskenmerken (zoals een UV-watermerk en QR-code), waardoor ze moeilijker te vervalsen zijn. Het is een van de manieren waarmee de keuringsdienst de mogelijkheid om te frauderen met pootgoed wil beperken. Deze aanpassingen worden ook aangebracht bij het certificaat voor plantenpaspoortplichtige soorten van zaaizaden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden