De rondreizende wereldwijde aardappelbeurs Potato Europe doet in september 2021 niet Emmeloord maar Lelystad aan. Het heeft een nieuwe locatie gevonden bij Wageningen University & Research. Dat maakt organisator DLG Benelux bekend.
De afgelopen 2 edities in Emmeloord (2017 en 2013) verliepen verre van vlekkeloos. Het werd pijnlijk duidelijk dat op zoek moest worden gegaan naar een andere locatie. Noodweer gooide tweemaal roet in het eten. In 2017 werd zelfs 1 dag afgelast vanwege storm. Vervolgens viel extreem veel neerslag, wat het buitenterrein in een slagveld veranderde. In 2013 ging de beurs door maar ook toen viel veel regen, waardoor er geen demonstraties plaatsvonden.
Bereikbaarheid
Kortom, veel ontevreden standhouders en bezoekers. Die komen steeds meer van over heel de wereld om de Nederlandse en Europese aardappelsector te proeven. De bereikbaarheid in Emmeloord was een ander punt van zorg. Tijdens de laatste editie liepen de wachttijden op tot 1,5 uur omdat bezoekers hun auto niet kwijt konden.
Het aardappelevenement had dit jaar eigenlijk in het Franse Villers Saint Christophe plaats moeten vinden. Vanwege de coronacrisis gaat deze niet door. DLG en WUR hopen in 2021 op 1 en 2 september wél een reguliere beurs te kunnen houden. Naar eigen zeggen is de nieuwe beurslocatie bestand tegen alle weersextremen. Het bedrijf van WUR Open Teelt beslaat 700 hectare akkerbouwgrond. Voor de beurs is 20 hectare gereserveerd door DLG. Het grootste gedeelte hiervan wordt voor (rooi)demonstraties en proefvelden gereserveerd.
Niet voor het eerst
De organisator rekent op 16.000 bezoekers en 250 exposanten voor de 2 dagen. Lelystad is goed bereikbaar vanuit heel Nederland en Amsterdam. Het is overigens niet voor het eerst dat hier de beurs wordt gehouden. Voor de locatie Emmeloord vond de beurs ook al in Lelystad plaats en vorig jaar organiseerde Grimme een oogst-evenement (de Hutspotdag) bij de WUR op dezelfde locatie. Voor de gemeente Emmeloord, die zichzelf aardappelhoofdstad noemt, is het gezichtsverlies. De gemeente Dronten gaf al eerder aan interesse te hebben (Walibi-terrein), maar uiteindelijk is het dus een andere Flevolandse gemeente geworden.
Dit jaar stond voor september de AgroTechniekHolland (ATH) beurs gepland. Deze beurs miste altijd de aardappelsector (door de aanwezigheid van de Aardappeldemodag in dat jaar) en organiseerde daarom zelf demonstraties. Vanwege de coronacrisis gaat ook dit evenement niet door en wordt de beurs naar september 2022 verplaatst. Daarnaast integreert Fedecom de ATH met de groentechniekbeurs GTH. Beide beurzen werden altijd in Biddinghuizen gehouden. De Aardappeldemodag vindt dit jaar online plaats op 19 augustus. De enige fysieke aardappelbeurs dit jaar staat voor 23, 24 en 25 november gepland. Dan vindt Interpom in Kortrijk plaats. Aan die data houdt het nog steeds vast.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10888791/potato-europe-van-emmeloord-naar-lelystad]Potato Europe van Emmeloord naar Lelystad[/url]
schreef:zeg dat wel, laten ze het eens een keer op zand doen ipv op klei, rooit toch net ff iets anders
drent schreef:idd denk dat er meer piepers op zandgrond staan dan op klei grond in Europaschreef:zeg dat wel, laten ze het eens een keer op zand doen ipv op klei, rooit toch net ff iets anders
Op klei heeft 2020 al weer bewezen dat de combinatie egelband-axiaal-egelband het verste komt. Net als in 2017, 2012, 2011 en 2010 trouwens.
En niet te vergeten verstekrooien ipv smeren op smalle banden
Frieslander schreef:nx verstek ,gt 170 en goede chauffeur en geen egelbanden hoppa gaan met die banaan!! polder 45% plus net spul en weinig grond in de schuurOp klei heeft 2020 al weer bewezen dat de combinatie egelband-axiaal-egelband het verste komt. Net als in 2017, 2012, 2011 en 2010 trouwens.
En niet te vergeten verstekrooien ipv smeren op smalle banden