De Franse aardappeltelersorganisatie UNPT (Union Nationale des Producteurs de Pommes de Terre) roept telers in het land op om hun gewassen niet langer te beregenen. Wel moet prioriteit worden gegeven aan de aardappelkwaliteit. Extra tonnen zijn onwenselijk in de markt voor fritesaardappelen. Vervroegd doodspuiten is een andere optie.
Het Franse aardappelareaal is dit jaar met 1,4% toegenomen. Recente proefrooicijfers van UNPT tonen aan dat de groeicurve op dit moment exact op het 10-jarig gemiddelde ligt. Wel zijn de aardappelen verder gevorderd in de groei en heeft ook de huidige hitteperiode ingehakt op de gewassen. De organisatie verwacht dat het land tussen de 6,5 en 7 miljoen ton aardappelen gaat rooien, bij normale oogstomstandigheden. Afgelopen jaar was dat 6,6 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 5,76 miljoen ton.
Oude oogst niet weg
De oude aardappeloogst is nog steeds niet volledig weggewerkt in het land en moet zijn bestemmingen vinden als veevoer, richting de biogasindustrie of compostering. UNPT verwacht dat – zelfs in een gunstig scenario waarbij de aardappelverwerking weer op 90% van zijn oude capaciteit draait – er teveel vrije aardappelen in de markt zijn. De organisatie raadt telers daarom aan nu al te handelen. Vindt een tweede wijdverspreide corona-uitbraak plaats, dan kan de situatie nog weleens veel grimmiger gaan worden.
Geen kilo's maar kwaliteit
Telers moeten op kwaliteit focussen en niet voor de kilo's gaan dit jaar, zo meent de organisatie. Ook op de tafelaardappelmarkt is uitbreiding geweest en meer aardappelen daar zijn eveneens niet gewenst. Beregen percelen daarom niet langer, zo schrijft de telersorganisatie. Vroegtijdig gewassen doodspuiten zorgt niet alleen voor minder aardappelen, maar verlicht ook het oogstrisico. Dit devies geeft UNPT eveneens mee. Verwerkers worden opgeroepen om de contracten, gemaakte afspraken en de markt te respecteren.
Bij de Franse teelt van zetmeelaardappelen ligt de situatie anders. 95% van deze teelt kan niet worden beregenend en heeft fors te lijden gehad onder droogte. Proefrooiingen tonen aan dat de opbrengst momenteel zeer laag is, waardoor een kleine oogst wordt verwacht.
Ook in Nederland zijn er telers die de beregeningshaspels stopzetten of ervoor kiezen om andere gewassen dan aardappelen te beregenen.