Grote kans dat onberegende gewassen de komende week door de naderende hittegolf en bijhorende zonnestraling doodgaan. Zodra de hittegolf die mogelijk extreem lang gaat duren voorbij is, dreigt doorwas in consumptieaardappelen.
Als het een week lang van de vroege ochtend tot de late avond zonnig is en de temperatuur dagelijks oploopt tot boven de 30 graden, is verbranding in bijvoorbeeld onberegende snijmaïs onvermijdelijk. Ook zal het loof van consumptieaardappelen sneller afsterven. Dat voorspelt Agrowin-adviseur Gerben Houwers uit Winterswijk (Gld.).
Bodemkwaliteit doorslaggevend
Juist onder deze omstandigheden wordt de bodemkwaliteit zichtbaar. Vooral het organischestofgehalte is bepalend op zandgronden. Op de Oost-Nederlandse zandgronden staat de snijmaïs er in tegenstelling tot vorig jaar redelijk goed bij. In 2018 en 2019 veroorzaakte extreme droogte en zonnebrand voor matige bloei en ontbrak het aan kolven.
"Dat is nu niet het geval", vertelt Houwers. "Ook zonder beregening denk ik dat de snijmaïs op goede grond de hitte zonder problemen zal doorstaan, want het is een tropisch gewas." Maar als de bodemkwaliteit slecht is en er wordt niet beregend, dan dreigt volgens de adviseur voortijdige afsterving. "Beregening van snijmaïs is niet snel rendabel te rekenen. Maar als ik een installatie beschikbaar zou hebben, zou ik zeker de maïs gaan beregenen, zodat de kolven die er in zitten ook goed vullen", zegt Houwers.
Delphy-adviseur Bert Aasman
Alternaria schimmel
Ook in de teelt van consumptieaardappelen dreigt fors opbrengstverlies als niet beregend kan worden. Bovendien kan de Alternaria schimmel problemen veroorzaken. "Het is tijd om deze schimmel te bestrijden", raadt Delphy-adviseur Bert Aasman aan, die de Oost-Brabantse en Noord-Limburgse zandgronden als werkgebied heeft. In deze regio wordt volop beregend.
Aasman onderstreept het belang van beregenen. "Vorig jaar hebben we met een drone gemeten dat de temperatuur op de bodem in het aardappelgewas onder de 25 graden bleef op snoeihete dagen met een luchttemperatuur van meer dan 35 graden. Zo groot is het effect van beregening. De verdamping en het vocht zorgen voor verkoeling." Er staat volgens Aasman 800-1000 kilo groei per hectare op het spel de komende weken. Zoveel kan er in dit gewasstadium per dag aan aardappelen bij groeien.
Doorwascontrole
Zodra de hitte voorbij is en er regen valt, dreigt er bovendien doorwas in consumptieaardappelen. Aasman: "Ik raad aan dat in ieder geval te checken. Dat kan door de temperatuur in de rug bij de knollen te meten. Als de 25 graden is gepasseerd gaan knollen weer kiempjes vormen, zodra de hitte en het vochttekort voorbij is."